- hirdetés -

A Székács Evangélikus Iskola tavaly decemberben csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz. A kadétlét előnyeiről Deák Péter igazgatóhelyettes mesélt nekünk

A Székács gimnázium a megyében tizedikként, az orosházi járásban pedig elsőként csatlakozott a 2017 óta működő Honvéd Kadét Programhoz. Magyarországon több mint száz, nagyobb részben egyházi fenntartású középiskolában működik már a Honvédelmi Minisztérium által támogatott és megvalósított emelt szintű honvédelmi nevelés, amely tanórai és szabadidős elemeket egyaránt tartalmaz.

– A szomszédunkban dúló háború miatt rossz fény vetülhet a kadét rendszerre, és a későbbiekben a formaruhás megjelenéseinkre, de itt mindenképpen szeretném megjegyezni, hogy mi nem katonákat toborzunk és nem a fegyveres képzésre fektetjük a hangsúlyt – mesélte Deák Péter, a Székács igazgatóhelyettese. – Ez a program hazaszeretetre, fegyelemre, tiszteletre, valamint az egymás megsegítésén alapuló közösségi szerepvállalásra neveli a diákokat. Számtalan előnye van, hisz bővítjük a diákok túlélési, valamint egészségügyi ismereteit, emellett a résztvevők gyarapíthatják tudásukat a tájékozódás, a történelem és a katonai testnevelés tekintetében. Önkéntes alapú, azaz szabadon lehet hozzá csatlakozni, és bármikor ki lehet belőle lépni.

Az igazgatóhelyettes hozzátette, a hangsúlyt a nemzeti öntudatra nevelésre, a hazafias nevelésre helyezik. Olyan állampolgárokat szeretnének nevelni, akiknek kiemelten fontos a magyar haza, akik felelősséget éreznek hazájukért, és tenni is hajlandók érte. A csatlakozással olyan értékeket szeretnének adni diákjaiknak, amelyek maradandók, állandók, elkísérik őket későbbi életútjuk során, és mindig lehet belőlük meríteni vagy visszatérni hozzájuk. Ezek közé tartozik a tartás, a fegyelem és az erő.

A program számos szabadidős- és sporttevékenység mellett tanulmányi ösztöndíjjal jutalmazza az arra érdemeseket. A programban részt vevő gimnazisták tanulmányi eredményeik szerinti ösztöndíjban részesülnek, amely a 9. évfolyam második félévétől 3,5-es tanulmányi átlag felett alanyi jogon jár a számukra.

A program keretében a 9-10. évfolyamon heti egy, a 11-12. évfolyamon pedig heti két honvédelmi alapismeretek tantárgyat tart a diákok számára egy olyan egyetemi végzettséggel rendelkező pedagógus, aki tejesített egy 2 hetes, 120 órás, szolnoki laktanyában tartott bentlakásos gyakorlati és elméleti vizsgával záruló képzést. Márciusban Deák Péter is részt vett ezen az ország számos szegletéből érkező pedagógustársával együtt, elmondta, rengeteg élménnyel és tudással gyarapodott. A tervek szerint az orosházi intézmény októberben egy másik középiskolai tanárát is delegálja majd a képzésre.

Fotók: Székács iskola gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.