- hirdetés -

Kilenc fős, szerényen élő család tagja volt Pentelei Molnár János, magyar festő. Tehetsége már korán megmutatkozott a rajzban, azonban édesapja kívánságára hajós iskolát végzett, majd hivatalnok lett. Ezután ismerkedett meg egy barát által az orosházi Nemes Kunos Adalbertával, aki bíztatta, ne hagyjon fel álmaival.

Fiatal korában nem volt jó tanuló, azonban rajzkészsége hamar megmutatkozott Pentelei Molnár Jánosnak. Az ifjú művész azonban apja kérésére végül a kreatív szakmától teljesen eltérő helyen, a kataszteri hivatalban vállalt munkát. Egy darabig próbálkozott is vele, majd otthagyva mindent Pestre költözött.

– Érettségi után elvégeztem az építő felső ipariskolát, s rövidesen bekerültem a mezőhegyesi kataszteri hivatalba. Az önkéntesi év alatt gondoltam először, hogy művésszé legyek. Eddig is festegettem, de erősen megfogott a vágyakozás…., és a hivatalt otthagytam, 1902-ben feljöttem a fővárosba – írja erről a korszakról a művész.

Strandidő, 1910.

A pénznélküliség és a nyomor azonban egy idő után felemésztette őt, így ismét hivatalnokként vállalt munkát, de ezúttal Orosházán. Itt ismerte meg egy barátjának köszönhetően leendő feleségét, Nemes Kunos Adalbertát is. Egyes források szerint a festő feleségét a házasság idején még Kunos Mariskának hívták, nemesi címet is csak később szerzett magának.

Adalberta egy orosházi állatorvos és földbirtokos harmadik leánya volt. A művelt, fiatal hölgy felmérette a bécsi művészeti szaktekintéllyel Pentelei Molnár János munkáit, és nem hagyta, hogy lappangó tehetsége kárba vesszen. Mint János írja, Adalberta azt kívánta,“hagyjam a bürót, fogjak komolyan a piktúrához… Először Münchenbe mentünk Hollósy Simonhoz. Csupa szenzáció volt… A mester tanulásra feleségemnek 4 esztendőt jósolt, 5 hónap múlva azonban már mosolyogva jelezte, nála nincs már több újat tanulni.” – írja a dunaujvarosmesel.hu.

Harminc ezüstpénz, 1909.

München után Párizsban is éltek, ahol a festő a Julian Akadémiára járt. Ezután Dunapentelére, majd Orosházára, végül Budapestre költöztek. Benczúr iskolájában is tanult, egyre több kiállításon vett részt tájképeivel és csendéleteivel, még az akkori uralkodó is vásárolt festményei közül. Pentelei Molnár János és felesége azonban mégis nehezen tudta fenntartani a felső polgári életet, így nem sokkal a festő 1924-ben bekövetkező halála előtt el is váltak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.