- hirdetés -

Vasárnap, február 18-án tragikus hirtelenséggel elhunyt Cseh István. A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, több világverseny győztese, a Thék Endre-díjjal is elismert mesterfodrász 71 éves volt.

1953-ban született Orosházán. A József Attila Általános Iskolába járt, majd következett számára az akkori 612-es Szakmunkásképző. Érdekes módon a fodrászat, mint lehetséges szakma, életpálya, meg sem fordult a fejében. Rádió- és tévészerelőnek készült gyerekkorában. A sors vagy éppen az akkori rendszer úgy alakította, hogy nem valósult meg az álma.

– Fodrászokra szüksége volt a szövetkezetnek, gyakorlati hely is volt, így az egyik este apám azt mondta, holnap jelentkezel a Móricz Zsigmond utca sarkán Hajdú Feri bácsinál és borbély leszel. Tetszett, nem tetszett, ez volt – mesélte a kezdetekről egy régebbi interjúban.

Pályája elején sokszor monotonnak érezte, hogy mindenkinek ugyanazt a frizurát készítse el. A versenyek viszont felvillanyozták, szeretett volna kitűnni a tömegből, a legjobb lenni a mezőnyben. Először Békéscsabán mérettette meg magát a hetvenes évek végén, innen egyenes út vezetett a régiós, majd az országos versenyre. Nem sokkal később, 1986-tól a Magyar Fodrász válogatott keret tagja, majd 1997-től tíz éven keresztül magyar bajnok volt. 2004-ben Amerika kupát, nyert, majd Uruguayban első helyezettként végzett, 2008-ban Szentpéterváron a Mesterek Tornán második, 2009-ben Párizsban, az Európa-bajnokságon első, 2010-ben 2010-ben Párizsban, a világbajnokságon harmadik helyezett lett. A versenyzést befejezve mentorként ért el hatalmas eredményeket, egyebek mellett 2012-ben a milánói junior világbajnokságon 12. helyezést ért a diákja.

Cseh István munkásságát Orosháza, 2016-ban a Thék Endre díjjal ismerte el.

A mesterfodrász – ahogyan az orosháziak ismerték: Csehpista – hetvenedik születésnapja után is aktívan dolgozott, amellett tanította a szakma rejtelmeit a következő fodrásznemzedékeknek. Mint mondta, a mindennapok kis örömei, amikor egy-egy vendég megelégedetten távozik az üzletből és a versenyen elért sikerek mind-mind erősítik a szakma iránti szeretetet. Szívmelengető, ha egy előadásra kérik fel és a végén odajönnek a hallgatók megköszönni, hogy sokat tanulhattak. Ezek miatt az apróbb-nagyobb sikerek miatt éri meg igazán.

Elment a Mester és távozásával hatalmas űrt hagyott maga után a családjában, a fodrász szakmában és az orosháziak szívében is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.