- hirdetés -

A múlt hét végi Lovas Gálán a Kincsem Park életműdíjjal ismerte el az egykori zsoké, idomár, oktató, és kiváló lovas szakember, az orosházi Puskás József munkásságát.

Orosháza lovas múltjának számos meghatározó alakja volt, közülük a legjelentősebbek közé sorolhatjuk Puskás Józsefet, aki a lovak iránti alázatával és tiszteletével az orosházi lósport kiemelkedő egyéniségévé vált. Nemcsak az eddig utolsó, magyar pardubicei győztesként, de a Lóversenygála Életműdíjasaként is felnézhetünk rá.

Az orosházi kis csapat a Kincsem Parkban (Fotó: Puskás József albumából)

Puskás József Dombiratoson gyermekeskedett, a lovak iránti határtalan szeretete is ebből a korból és környezetből ered.

-Amikor csak tehettem a lovak közelében voltam kicsi koromban is, amikor csak tudtam körülöttük játszottam. Nem szerettem óvodába járni, szívesebben mentem a határba, hogy egész nap a lovak mellett lehessek. Megmondom őszintén, szívesebben születtem volna 100 évvel korábban, amikor az emberek életét a lovak nagyban határozták meg. Azóta sem szeretek olyan körülmények között élni, hogy a ló nagyobb távolságra legyen tőlem – mondta az E-Turfnak adott interjújában.

A lovon már nem ő ül, de idomárként, tenyésztőként aktívan dolgozik (Fotó: Puskás József albumából)

Puskás József 1969-ben került Orosházára. Érdekelte az állattenyésztés így jelentkezett a Mezőgazdasági Szakközépiskolába. Itt kezdődött lovas karrierje is. Osztályfőnöke ajánlotta be Zsoldos Istvánnak, aki az Új Élet TSZ lovasa volt. Első versenyét a Bogárzói pályán futotta és azt a megyei versenyt meg is nyerte. Később ezt az első sikert még sok követte. Eljutott az Európa szerte híres pardubicei pályára is. (A pardubicei akadályverseny történetében azóta sem volt magyar győztes.) Természetesen – az akkori szokásoknak megfelelően – nem csak a galoppon és akadályversenyzésben, de díjugratásban is kipróbálta magát. Aktív versenyzői karrierje végeztével számtalan fiatalt tanított meg lovagolni, oltotta beléjük a lovak, a lovaglás, a lovas sportok szeretetét. A mai napig foglalkozik lovakkal. Bár tanyáján a fő irányvonal a sertés és szarvasmarha tenyésztés, jelenleg is hat lóval dolgozik, a közelmúltban saját tenyésztésű lovait is futtatta.

A sertéstenyésztés a fő csapásirány, de persze most is vannak lovak a tanyán (Fotó: Horváth Bence)

Példaértékű munkássága ellenére is váratlanul érte a Kincsem Park életműdíja.

-Nagyon meglepett, hogy én kapom idén ezt az elismerést, egyáltalán  nem számítottam rá. Nagyon sok olyan szakemberről tudok, sok embert ismerek, aki megérdemelné, talán még jobban is mint én. Rendkívül megtisztelő ez számomra. Minden esetre határtalan örömet éreztem, amikor megtudtam, hogy engem ért ez a megtiszteltetés – mondja a rá jellemző szerénységgel és visszafogottsággal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.