- hirdetés -

Térségfejlesztési szakmai napot hívott össze a négyes számú választókerület polgármestereinek Dél-Békés országgyűlési képviselője Orosházán. Erdős Norbert kiemelte, hogy a települések fejlődése, fejlesztése nemcsak feladatuk, hanem szívügyük is.

A térség helyzetének, lehetőségei feltárására és fejlesztéspolitikai lehetőségek kontextusba helyezett bemutatása céljából gyűlt össze Dél-Békés 27 településének polgármestere Orosházán, április 28-án.

– Elkezdtünk egy munkát, már korábban Tótkomlóson is találkoztunk. Egy tervezési folyamat kellős közepén vagyunk. Remélem, a ciklus második felére kézzelfogható eredmények születnek ebből a munkából. A források megszerzése nem egy egyszerű és gyors folyamat. Nagy örömömre szolgál, hogy a 27 település együtt gondolkodva, lélegezve közösen lép fel a térség fejlesztéséért – fogalmazott Erdős Norbert.

Fotó: Horváth Bence

Dávid Zoltán polgármester szerint az ilyen szakmai találkozók remek lehetőségeket kínálnak a dél-békési településeknek – köztük Orosházának – ahhoz, hogy fontos információkhoz jussanak fejlesztési elképzeléseik megvalósításához.

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja köszöntőjében arról biztosította a megjelenteket, hogy a kormányhivatal minden segítséget megad az önkormányzatoknak elképzeléseik kivitelezéséhez.

– A folytatásban mind a Magyar Falu Programot, mind a TOP-Plusz fejlesztéseket úgy kezeljük, mintha kiemelt beruházások lennének. Ez azt jelenti, hogy a határidőket igyekszünk lerövidíteni és a tervezési folyamatban is a lehetőségeinkhez mérten szeretnénk részt venni. A hivatali bürokrácia útvesztőjében néha ugyan elveszünk, de ezekhez a fejlesztésekhez olyan társadalmi érdek fűződik, ami indokolja, hogy kiemelten kezeljük azokat – mondta dr. Takács Árpád, hozzátéve: egy településfejlesztés nem érhet véget a település határán, ami így egységes szemléletet és közös gondolkodást igényel.

Fotó: Horváth Bence

Erdős Norbert meghívására érkezett Orosházára Mayer Gábor területfejlesztésért felelős államtitkár is. Elmondta, hogy a tevékenységük kettős: egyrészről szakpolitikai felelősei a TOP-Plusz programnak. Másrészt azért dolgoznak, hogy a különböző projekteket összehangolják a területi problémák hatékonyabb orvoslása érdekében.

– A mindenkori területpolitikának és ágazatpolitikának képesnek kell lenni válaszokat adni a területi fejlődés szempontjából lehetséges kihívásokra. Hallgatva a prezentációkat, ez a gondolkodás Békés vármegyében megindult. Az elképzelések megvalósításához sok sikert kívánok – fogalmazott előadásában az államtitkár, utalva a korábban a fórumon elhangzott elképzelésekre.

Fotó: Horváth Bence

Irimiás László, az Oros-Projekt Kft. ügyvezetője is tartott egy előadást, amíg a Tenderauditor Kft. képviselői ismertették a térségi együttműködésben, illetve az energetikai fejlesztésekben rejlő lehetőségeket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.