- hirdetés -

Rendhagyó irodalom órának is nevezhetnénk a Táncsics Mihály Gimnázium diákjainak előadását, mely szerelmein keresztül mutatja be József Attila életét. A tanulók január óta próbáltak és a sikerekre való tekintettel többször is bemutatták már a darabot, melyet Süle Margit és Erostyák Zoltán pedagógusok álmodtak meg.

A 11/8 és a 11.C osztály tanulói vállalták a feladatot, hogy egy rövid színdarabon keresztül mutassák be József Attila életét. Az irodalmi előadást versekkel és zenékkel színesítették, ahol a tanulók mellett Erostyák Zoltán, az iskola pedagógusa játszotta az ördög szerepét. Süle Margit tanárnő elmondta, igen mély gondolatok közvetít a darab, mely egyben megható is.

– A József Attila elátkozott szerelmei című előadást még a költészet napja alkalmából készítettük, most pedig a városalapítási hét keretén belül kértek meg arra, hogy ismét adjuk elő ezt a nagy sikerű darabot. Rendhagyó irodalom óraként is tekinthetünk rá, hiszen akik megnézik, nagyobb betekintést nyerhetnek a költő életébe, valamint több versével is megismerkedhetnek – mondta a tanárnő.

A darabban körülbelül 20 diák kapott szerepet, akik a próbák alatt is teljes odaadással dolgoztak azon, hogy egy nagyszerű munkát adjanak ki a kezeik közül. Flender Ákos, az iskola 11.C osztályos tanulója elmondta, a darab előtt nem igazán szerette József Attilát, azonban mindez megváltozott, és igazán megszerette műveit.

– Nekem ugyan nem rendes szerepem van, de annál érdekesebb. Én vagyok József Attila fejében az a hang, amely az összeomlás felé taszítja őt, amikor egyik szerelme, Gyömrői Edit pszichoanalitikus megkéri, írja le érzelmeit egy versben. Ezek azonban akkora már nem igazán tiszták, kissé őrültek. Az életét a szerelmi kapcsolatain keresztül követjük nyomon egészen fiatal korától kezdve a haláláig, amit így a közönségből sokan megdöbbentőnek, de egyben tanulságosnak neveztek – emelte ki a Táncsics gimnázium tanulója.

Ákos szerint a diákok ezeken az alkalmakon sokat tanulhatnak egy-egy író vagy költő életéről, és még műveikkel is megismerkedhetnek. Az irodalmi előadást rengeteg pozitív visszajelzés követte, így nem csoda, hogy a délután folyamán ismét elő kellett adniuk az iskola többi tagjának is.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.