- hirdetés -

A településalapítás 279. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Orosháza város díszpolgára kitüntetést vehetett át városunk egykori polgármestere, Németh Béla.

Németh Béla 1946-ban született Orosházán és egész életében ragaszkodott szülővárosához, melyhez településalapító ősei emléke is szorosan hozzáköti. Életútja színes, eseménydús, mindenkor meghatározza a segítőszándék, a közösség szolgálata.

Asztalosmesterként jó néhány tanulót segített az indulásban, az Orosháza és Vidéke Ipartestület elnökeként immár negyven éve képviseli a helyi és környékbeli kisvállalkozókat. Elnöke volt a Békés Megyei Kézműves Kamarának, majd alelnöke a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának. 2013-ig evangélikus egyházi felügyelői tisztséget töltött be, vitathatatlan érdemeket szerezve az Alvégi és Felvégi temetőkben a méltó búcsúzás feltételeinek megteremtésében. 1990 óta tagja Orosháza képviselő-testületének, hétszer szavaztak neki bizalmat az emberek egyéni körzetben. A rendszerváltás utáni első önkormányzati ciklusban alpolgármesterként, majd 2006 és 2010 között polgármesterként szolgálta a várost. Tette mindezt becsülettel, segítő szándékkal vezérelve. Vallja, nagy megtiszteltetés számára, hogy az emberek évtizedeken át elöljárójuknak választották, igyekezett ezt a bizalmat megszolgálni. Mindig készen áll meghallgatni az orosháziakat, és segíteni körzete, a város fejlődését, tanácsnokként a testvértelepülési kapcsolatokért is sokat tett. Gyakorta láthattuk foci- és kézilabdameccseken, sportszeretetéről tanúskodik, hogy az OMTK elnökeként is tevékenykedett.

A kitüntetett Németh Bélával felidéztük pályafutása néhány állomását. Az iskolából kikerülve, Orosházán a Faiparnál talált munkát, majd az útja a Vas-Műanyaghoz vezetett, itt lett öntőminta készítő asztalos. Ez nagy kreativitást, pontosságot és a szakma minden fortélyában való jártasságot követelő feladat.

– Jó volt ez a munka, de idővel rájöttem, hogy jobban szeretnék a magam gazdája lenni. A nulláról kellett kezdenem, de lassacskán kialakult minden. Ha volt egy kis bevétel, abból gépet vettem a műhelybe. Mindig olyat, amire épp a legnagyobb szükség volt. Nem volt egyszerű időszak, de szorgos munkával, becsülettel, lehetett boldogulni „széllel szemben” is. A wc deszkától a faházig szinte mindent csináltunk az évek alatt, amit fából készíteni lehet – kezdi a történetet Béla.

Németh Béla, Dávid Zoltán polgármestertől vehette át az elismerést (Fotó: Horváth Bence)

A nyolcvanas évek közepén fordult érdeklődése a politika felé.

– ’90 óta vagyok tagja a képviselő testületnek. A körzetem választói hétszer szavaztak nekem bizalmat és abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy 2006 és 2010 között Orosháza polgármestere lehettem. Büszke vagyok rá, hogy ebben a négy évben a város vagyona 34 milliárddal gyarapodott. Sok szép emléket őrzök azokból az időkből, sok híres embert ismerhettem meg. Szokolai Sándornak például én adhattam át a díszpolgári címet – idézi fel politikusi pályafutását.

Mint mondja, abban amit elért, nagyon fontos szerepet játszott a biztos hátország – a család. Három felnőtt gyermeke van. Feleségének, Klárának az utóbbi időben sajnos ápolónői teendői is lettek. 2020 májusában harmadszor is sztrókot kapott, aminek következtében a bal oldala egy időre megbénult. Budapesten, a Rehabilitációs Intézetben gyógykezelték, amit gondos otthoni ápolás követett. Ezeknek hála, ma már újra tud állni, járni. Rendkívül meghatódott, mikor megtudta, hogy az idei ünnepségen ő veheti át a díszpolgári címet.

– Hatalmas megtiszteltetés ez számomra. Annyira, hogy el is gondolkodtam, vajon megérdemlem-e. Ez életem első nagy kitüntetése. Volt már hogy fel akartak terjeszteni a sportért , egyebekért végzett munkámért, de az volt az elvem, hogy mi, a testületen belül, lehetőleg ne tüntessük ki egymást. Minden esetre nagy boldogság számomra, hogy méltónak ítéltek a díszpolgári címre. Ez egész életem munkájának elismerése. Szeretném – ha az egészségem engedi – további, a városomért és lakóiért végzett munkával megszolgálni ezt a bizalmat – foglalta össze Orosháza új díszpolgára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.