- hirdetés -

Pleskó Ilona élete több ponton is kapcsolódott a Táncsics Mihály Gimnáziumhoz. Itt végezte középiskolai tanulmányait 1960 és 1964 között, utána pedig kis kerülőket követően 1974-ben visszatért és magyar, valamint történelemszakos pedagógusként helyezkedett el negyedszázadon keresztül alma materében. Azóta sem feledkeztek el róla egykori kollégái, pályatársai és diákjai, április 21-én pedig különleges megtiszteltetés érte, Primus Inter Pares díjat vehetett át.

Az esemény első gondolatait dr. Kiss Anikó tolmácsolta, aki 1983-ban végzett a gimnáziumban, az ünnepelt első Kazinczy-érmes tanítványaként. Utána dr. Blahó János vette át a szót, aki kiemelte, hogy ünnepelni, egyben főhajtásra gyűltek össze, hiszen egy újabb sikeres életpálya történetét idézhetik fel. A rendezvény keretét, szervezését a gimnázium igazgatóhelyettese, Misinszkiné Szőke Nóra látta el, aki szintén Pleskó Ilona tanítványa volt és az elismerés mellett születésnapja alkalmából is felköszöntötte egykori tanárnőjét.

Következhettek az alma mater pályatársak, tanítványok és barátok laudációi. Elsőként Fodor Éva, a gimnázium pedagógusa mondta el ünnepi gondolatait, egy kedves személyes történettel kiegészítve. Amikor ugyanis 1995-ben megpályázta az intézmény megüresedett magyartanári állását, később megtudta, hogy a döntő bizottságnak Pleskó Ilona is a tagja volt, így megköszönte neki, hogy akkor elindították pályáján. Előszeretettel szervezett irodalmi szakköröket, különböző foglalkozásokat, műsorokat állított össze és tanítványai is sikeresen szerepeltek. Érdekesség, hogy 1989-1998 között újságírással is foglalkozott az Orosházi Napló közéleti munkatársaként.

Egy újabb egykori tanítvány, Vassné Fejes Dóra Kosztolányi versével tolmácsolta jókívánságait, majd az ünnepelt már budapesti munkája során megismert pályatársa, Székelyné Nagy Zsuzsanna következett.
– Valamennyien, akik itt vagyunk és szeretjük őt, igazolhatjuk, hogy jól döntött. Sokoldalú érdeklődését, a diákok nevelésébe vetett hitét, a tehetségnevelést már pályája elején, elkötelezett fiatalként végezte. Nagy elismeréssel és tisztelettel beszéltek róla, mindenkinek segített, megértette a nehézségeket, empatikus volt a gyengékkel, nem tűrte a hamisságot. Egykori tanítványai a mai napig megörvendeztetik őt, hogy beszámolnak neki életük fontos állomásairól. Kívánom, hogy családod, unokáid, szeretteid, barátaid körében add tovább kincseidet és még sok szép álmot válts valóra – hangsúlyozta.

Szintén egy korábbi tanítvány, a Békés Vármegyei Közgyűlés elnöke, Zalai Mihály következett, aki több száz diák nevében mondott köszönetet, ezen kívül egy olyan szöveget olvasott fel egykori tanárnőjének, amin annak idején együtt dolgoztak. Ezt követően dr. Kiss Anikó invitálta a vendégeket időutazásra. Ő is hangsúlyozta, hogy Pleskó Ilona milyen sokat adott tanítványainak, hogy a szó legteljesebb értelmében jó és értékes emberek legyenek, akik a gimnázium falai közül kikerülve az élet minden területén megállhatják a helyüket.

A gimnázium két jelenlegi diákja, Hosvári Tamara és Nagy Tamara Koncz Zsuzsa Valahol egy lány című dalát dolgozták fel, tanáruk, Nagy Krisztina Margaréta felkészítésével. Maga az ünnepelt is köszönetet mondott a vendégeknek azért, hogy ott lehetett, megköszönte az addigi gondolatokat, mesélt családi hátteréről, felidézte édesanyja emlékét, akinek az álmát megvalósítva választotta a tanári pályát. A megható pillanatokat követően még az 1977-ben végzett osztályából is köszöntötték őt, majd az ünnepélyes pillanatok is elérkeztek, Pleskó Ilona portréja április 21-től kezdve a Táncsics dicsőségfalát díszíti.

– Hatalmas öröm számomra, nehéz ilyenkor megfogalmazni azokat a gondolatokat, amiket érzek. Mindenképpen szeretném megemlíteni a kollégáimat, akik közül szintén sokan megérdemelnének egy ilyen elismerést. Úgy gondolom, hogy ha valakinek mindaz megadatik, amit a munkája iránt érez és szeret, az már önmagában egy nagy dicséret. Úgy gondolom, az elhivatottság, az együttérzés, a szeretet nekem mind megadatott ezen a pályán, ha pedig egy szóval kellene lezárnom, annyit tennék hozzá: Köszönöm – nyilatkozta az immár Primus Inter Pares díjas Pleskó Ilona.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.