- hirdetés -

Bármerre nézünk a határban, mindenfelé szorgosan dolgozó gazdákat és gépeiket láthatjuk. A tavaszi vetés megindulásával párhuzamosan folynak az ősziek növényvédelmi munkái.

Orosháza egyik meghatározó mezőgazdasági nagyüzemében, az Orosfarm Zrt.-nél gőzerővel folyik a kukorica és vele egyidőben a napraforgó vetése. Dominkó Norbert ügyvezető elmondta, hogy igyekeznek minél hamarabb befejezni ezt a munkát a teljes területen.

– Idén 330 hektáron vetünk árukukoricát és 640 hektáron napraforgót. A körülmények jelenleg ideálisnak mondhatók. Az elmúlt napok, hetek lehullott csapadéka még ott van a talaj felső rétegében. A kívánt vetés mélységben még nedves talajba kerülhet a mag. Ezért is igyekszünk a vetéssel, hogy ezeket az ideális körülményeket – hisz a talaj hőmérséklete is elérte a tíz fokot – minden magocska megkaphassa. Azért még mindig azt mondom, hogy volna helye a további csapadéknak. A múlt hétre jósolt mennyiségnél kevesebb hullott itt a területünkön. De nem panaszkodom, a naptár szerint és a körülmények szerint is egyelőre minden ideális – mondta Dominkó Norbert.

Még egy kis pontosítás a fordulóban, aztán folytatódhat a munka (Fotó: Horváth Bence)

A határ a nagy forgalom mellett is szép képet mutat. Mint megtudtuk az április eleji fagyos idő az árpát kicsit jobban, a búzát kevésbé viselte meg. Mindkét kalászos szépen fejlődik, ezeknél inkább a felvásárlási árak miatt bizonytalanok a termelők. Az ősziek esetében a növényvédelmi munkák, elsősorban a gomba betegségek elleni védekezés van soron. A fagy nyomai mellett látható itt-ott a kezdődő levélfoltosodás.

A búza nagyon szép, de meg kell kezdeni a növényvédelmi munkákat (Fotó: Horváth Bence)

A repcéről Herczeg Tibor egyéni gazdálkodó számolt be.

– A repcét erősen visszavetette az április eleji fagyos időjárás, még azokat is, amelyek kifejezetten szép állapotban voltak. Ennek a fagynak köszönhetően, azt hiszem el kell szenvednünk egy kisebb terméskiesést is. Az igazi repcevirágzás is késik egy kicsit a megszokotthoz képest, de összességében nem rossz a helyzet a határban, sem az őszieket, sem a tavasziakat tekintve – foglalta össze a gazda.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.