- hirdetés -

Létezik egy egyesület Szentetornyán, amely bő 15 éve azzal a szándékkal jött létre, hogy a helyiek igényeit figyelembe véve egy igazi közösséget alakítson ki a városrészen. Ez a Magunkért Egymásért Civil Egyesület, közismert nevén MECE, amely az Orosháza Városért elismeréssel bíró Keller Erika, valamint a fiatalos és ötletgazdag Szverle István klubvezető gondos szárnyai alatt működik már hosszú ideje. Jöhet a Covid, jöhet az energiaválság, ők kitartanak, mert tudják, együtt minden nehézségen könnyebb átlendülni. No nem úgy, ahogy azt a kiemelt képünkön látják. Az csak egy humoros pillanatkép az egyik mecés farsangi mulatságról.

A MECE gyökerei Rucz Józsefhez és feleségéhez köthetők, a szentetornyai iskola bezárása után ők indították el akkor még klubként hét fővel. Gyorsan növekedett a taglétszám, a 2010-es évek elején már 40 főt számlált az egyesület, jelenleg 72 tagjuk van.

– Igény volt erre a helyi lakosság körében, hisz az itt élők nem tudtak könnyen bejutnia városba, de ők is szerettek volna tartozni valahova – mesélte Keller Erika. – Alapcélunk a szentetornyai lakóközösség összekovácsolása, életminőségének javítása, emellett fontos számunkra az összefogás, az egymásra figyelés, a közös gondolkodás, az ünnepek megtartása. A szentetornyai lakosság igényeit, problémáit szem előtt tartjuk, és segítünk a problémák megoldásában. Ma már nemcsak a nyugdíjas korosztályt, hanem a fiatalabb generációt is próbáljuk megszólítani, és bevonni őket a közösségi munkába.

Az idősek világnapján a szelfipontnál táncoltak egyet (Fotó: MECE)

Az egyesület igyekszik havi rendszerességgel zenés- táncos estet tartani, erre kifejezetten nagy az igény, hisz az idősebb korosztály tagjai nem igazán tudnak elmenni a saját életkoruknak megfelelő környezetbe táncolni, kikapcsolódni. Nyáron minden héten közös flekkenezést és szalonnasütést rendeznek, a hétköznapi alkalmaikon pedig a közös beszélgetések, kvízjátékok dominálnak, de minden évben megünnepelik a farsangot, a nőnapot, az anyák napját, az államalapítás ünnepét, az idősek világnapját és a karácsonyt is. Ősszel szüreti mulatságot és Katalin bált, valamint Senior bált tartanak, az utóbbi a környék egyik legnagyobb nyugdíjas korosztályt megszólító rendezvénye. Emellett sok kirándulást is szerveznek.

– Felsorolni is nehéz, milyen sok helyen jártunk már – folytatta Keller Erika. – Legszebb élményeink közé tartozik a kárpátaljai és az erdélyi utazásunk. A hazai tájak tekintetében voltunk már együtt a Hortobágyon, Nyíregyházán, a Balaton környékén, Szilvásváradon, Visegrádon, sőt a Szőregi Rózsafesztiválon és a Szegedi szabadtéri játékokon is. Idén a Petőfi emlékév alkalmával szeretnénk eljutni Kiskőrösre.

A tervek között szerepel ebben az évben Hajdúszoboszló és a Hortobágy közelebbi megismerése is több napos kirándulások keretében, ősszel pedig Bodrogkeresztúr lesz a mecések célpontja.

Keller Erika egyesület elnök kiemelte, Szverle István klubvezetővel együtt továbbra is elkötelezetten törekednek arra, hogy a szentetornyai nyugdíjasok számára lehetőséget biztosítsanak a kikapcsolódásra, és hogy a klubtagok az összetartozás érzését megélve jól érezzék magukat saját környezetükben.

Képek forrása: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.