- hirdetés -

Ma a Vadvirág Esély Klub minden fogyatékkal élő gondozottja kék ruhát öltött, és kék lufival a kezében sétált fel az Október 6. utcai székhelyről a város főterére. Az autizmus világnapjának tiszteletére tették mindezt, így szerették volna az emberek figyelmét felhívni az autizmus spektrumzavarral élőkre.

Az ENSZ 2007-ben nevezte ki április 2-át az autizmus világnapjának. Világszerte több cég, szervezet öltözteti dolgozóit vagy épületét kék színbe, kék fényben ragyognak az intézmények mindenfelé. A Vadvirág Esély Klub is csatlakozott az akcióhoz, az ellátottak és a dolgozók kék ruhában, kék lufival sétáltak a városban. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az autizmus korai felismerésének és gyors diagnosztizálásának fontosságára, valamint az érintett családok szakmai és pszichés támogatására. Emellett szeretne rávilágítani arra is, mennyire fontos az autizmus spektrumzavarral élő személy korai fejlesztése, a számára megfelelő iskola biztosítása, illetve felnőttkorában a támogatása.

– Nagy szeretettel készültünk erre a napra. Vannak érintett fiataljaink, miattuk is szerettünk volna megemlékezni erről a napról – fogalmazott Hangyásiné Nagy Edit, az intézmény szakmai koordinátora. – Megérteni, megismerni és elfogadni őket, ez ennek a napnak a küldetése, hisz az autizmussal élők is ugyanolyan értékes tagjai a társadalomnak, mint bárki más. Sajnos az időjárás volt nem túl kedvező, a nagy szél miatt rá kell vennünk kabátot a kék felsőkre, de ez a szándékunkat nem befolyásolta. A klubunktól indultunk, a Kossuth utcán végigsétálva a főtér volt a célpontunk. Zárásként beültünk az Amadeus Kávéházba is, ahol elfogyasztottunk a fiatalokkal egy kávét. Mi így ünnepeltük ezt a világnapot. Reméljük, sok ember figyelmét sikerült felhívni az autizmusra.

Néhány gondolat az autizmusról:

  • Okai nem teljesen tisztázottak, de elsősorban genetikai és az idegrendszert károsító hatásokat, esetleg azok interakcióit feltételezik.
  • Mivel nincs látható, típusos külső jele, és a probléma megértése igen bonyolult, az autizmus felismerése és a szakszerű ellátás kialakulása mindenütt igen későn indult meg.
  • Széles spektrumon mozog, azaz az autizmus skálája a mély fogyatékosságtól az ép intellektusú ember enyhe szociális készségzavaráig terjed.

Néhány adat az autizmussal kapcsolatban:

  • Minden 100 típusosan autizmussal élő gyermekből körülbelül 5 válik önálló felnőtté, 25-30 jelentős fejlődést mutat, de támaszt, ellenőrzést igényel. A többiek súlyosan fogyatékosak és ellátásra szorulnak.
  • Külföldi adatok alapján számolva 16-22 ezer autisztikus személy él Magyarországon.
  • Előfordulásuk fiúknál 4-5-ször gyakoribb, mint lányoknál.

Ha érdekli a téma, olvassa el autizmussal kapcsolatos korábbi cikkeinket:

Fotók: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.