- hirdetés -

A húsvéti ünnepek közeledtével – mint minden évben – megnőtt a kereslet a füstölt húsáruk, elsősorban a sonka iránt. A boltokban és a piacon is megnéztük, idén mennyiért juthatunk hozzá az ünnepi asztal nélkülözhetetlen finomságához.

Kötözött és egész sonkák, valamint az ilyenkor megszokott húsáruk kínálják magukat a henteseknél, a bevásárló központokban, kisebb élelmiszerüzletekben, de kirakták készletüket a piacon áruló feldolgozók is. Ami a sonkákat illeti, hatalmas a választék a boltokban és a piacon is.

A piacra érve első látásra feltűnik, hogy a házi készítésű, sertéshúsból készült termékeknek nagy a keletje. Különösen igaz ez most, a húsvét közeledtével. A sertés feldolgozással foglalkozó termelők szívesen jönnek Orosházára, Gyuláról, Békésről, Mezőberényből egyaránt. Itt csak hagyományos technológiával készülő termékek vannak a pultokon. Az árak tekintetében viszont kedvezőbb a helyzet. A 2800 forintos füstölt csülöktől a 3900 forintos érlelt, házi sonkáig válogathatunk. Ha alaposan végigjárjuk az összes standot, azért találhatunk sonkát kilónként háromezer alatt is. Az árusok szerint a múlt héttől kezdve lehet érezni a forgalmon az ünnep közeledtét. Mint Orovecz Kálmán elmondta, újra sláger a kötözött sonka.

Van minden, mi szem szájnak ingere (Fotó: CSJ.)

– Tavaly óta kb. egy ezressel ment feljebb az ára a kötözöttnek. Viszonylag sokat visznek, a két-háromkilós darabokból. A szívsonka is keresett, egy rendes méretű, egész parasztsonka 18-24 ezres árát nem mindenki tudja megengedni magának. Minden esetre – láthatjátok – nem panaszkodhatunk a forgalomra az árak ellenére sem, hisz a multiknál még drágább – teszi hozzá az árus.

A Könd utcai Reál ABC-ben is folyamatosan fel van töltve a pult a húsvéti húsáruval. Süle Piroska boltvezető szerint a gyorspácolt termékek kereslete valamelyest csökkent, a hagyományos technológiával készült termékek a kelendőbbek.

– Az ünnep közeledtével folyamatosan növekszik a forgalom. A hagyományos sonkákat viszik a legjobban. Tavalyhoz képest volt némi áremelkedés, de igazából ez nem sokat befolyásol. A nagyobb rohamot a jövő hétre várjuk. Akkor kapnak fizetést az emberek és egyébként is sokan szeretik az ünnep előtti utolsó napokon megejteni a bevásárlást – mondta el a boltvezető.

Hasonló a helyzet a Kossuth utcai húsboltban is. Szabóné Fábián Krisztina boltvezető szerint már érződik a forgalmon az ünnep közeledte. Itt is a hagyományosan füstölt termékek a kelendőbbek.

Minden termék a hagyományos technológiával készült (Fotó: CSJ.)

– Főképp a kötözött sonkák, szívsonkák (a hátsó sonkából kimetszett csont nélküli rész) a keresettek, ezek fogynak leginkább. A tavalyihoz képest növekedtek az árak, hisz emelkedett az alapanyag, a füstölés, a munkaerő ára is. A megszokott kiváló minőség szintén fontos, ezért is vannak sokan, akik minden húsvétra nálunk vásárolnak be – emelte ki az üzletvezető.

Ami az árakat illeti, nagy a szórás. Kapható füstölt hátsó csülök kilónként 3300 forintért, de ugyanennyibe kerül az első sonka is. Füstölt tarját 4300-ért, oldalast 2700-ért kaphatunk. A hátsó sonka kilóját 3500-ért szerezhetjük be, a csont nélküli szívsonka pedig ötezret kóstál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.