- hirdetés -

Március 17-én a Művészetek Házában egy képzőművészeti kiállítással egybekötve tartották meg az immár 21. alkalommal megrendezett Tavaszi Művészeti Fesztivál megnyitóját. A gyerekek műveit díjazták is, a következő hetekben pedig számos koncert vagy program vár majd a művészetet kedvelőkre.

Az idei művészeti fesztivál első programját már csütörtökön megtartották, Palotás Gábor ütőhangszeres művész adott marimba koncertet, egy nappal később pedig a programsorozat hivatalos megnyitó ünnepségének helyszíne volt a Művészetek Háza. Mint ahogy elhangzott, a Tavaszi Művészeti Fesztivál minden művészetet kedvelő orosházi szívébe, eszébe belevésődött az elmúlt évek során. A tavasz hangulatát a Móricz óvoda növendékei fokozták szavalatukkal.

A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Kardosné Bánhidi Éva köszöntője során elmondta, annak idején 2000-ben azzal a hagyományteremtő szándékkal indult útjára a rendezvénysorozat, hogy az Orosházán és környékén élő tehetséges fiatalok számára minden évben legyen egy reprezentatív bemutatkozási lehetőség, ahol a város közönsége is megismerheti őket, nyomon követheti fejlődésüket. A pénteki program során köreikben köszönthették az akkori igazgatót, Riczánné Muzsik Ibolyát, aki annak idején ezt elindította.

– A rendezvény sikeressége, hogy az itt bemutatkozó művészpalánták közül sokan ezt a szép hivatást professzionális szinten gyakorolják, illetve a fiatalok a pályához vezető nem mindig könnyű úton haladnak. Az évek során több ezer diák mutatta meg zeneképző- és táncművészeti téren a tehetségét, megszerzett tudását. A mai napon megnyílik a lehetőség, hogy két héten át betekintést nyerjenek kisművészeink alkotói munkájába, egyben kezdetét veszi a székhelyintézményben telephelyeinken tanuló képzős tanulóink munkáiból összeállított kiállítás – hangsúlyozta.

A kiállítást Kohut Béla festőművész nyitotta meg, aki megköszönte a diákoknak a szép munkákat, valamint felkészítő pedagógusaiknak, hogy segítettek őket azok sikeres megvalósításában. Mint mondta, ugyan a téma adott volt, de nagyon változatos formában jelentek meg a gyerekek munkái.
– Minden alkotónak azt javaslom, hogy ha ezt az utat választja, járja be tudatosan, mert az emberré válás történetében mindig volt művészet. Hiszem, hogy a jövőben is lesz, de ehhez olyan személyekre van szükség, akik ezt képesek is megvalósítani – tette hozzá.

A megnyitó alatt a növendékek folyamatosan számot adhattak tudásukról, a képzőművész tanulókat pedig külön jutalmazták a kiállításra készített alkotásaikért, amit a rendezvény végén a vendégek is szemügyre vehettek.

A Tavaszi Művészeti Fesztivál már másnap folytatódott, hiszen a modern- és társastánc szakos növendékek a Petőfi Művelődési Központban léptek fel minősítő verseny keretében. Május 20-án a tehetséges zongora- és magánének szakos növendékek adnak koncertet, fellépnek a megyei zongoraverseny dobogósai is. Március 22-én jön a Tavaszi zsongás húrokon című program, azaz a vonós- és gitáros növendékek fellépése a Petőfi Művelődési Központban több kamaracsoporttal. Március 24-én egy könnyűzenei fúvósverseny házigazdája lesz az intézmény, március 29-én pedig az ütősök is bemutatkoznak. A záró rendezvény, azaz a tanári koncert pedig április 3-án lesz.

Mint ahogy a megnyitó során is hangsúlyozták, bíznak benne, hogy feltöltődést, kikapcsolódást és lélekemelő művészi élményeket adhatnak majd vendégeiknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.