- hirdetés -

Kanadában, az Egyesült Államokban és Svájcban is laknak leszármazottai annak a testvérpárnak, akik még Hosszúfaluról költöztek Gödöllőre. Schönthál Jakab és Schönthál József két nővért, Kohn Ilonát és Kohn Karolinát vették feleségül, utódaik közül később négy lány költözött Orosházára, majd a család nagy része a holokauszt áldozatául esett.

Schönthál Jakabnak és Kohn Ilonának tizenegy gyermeke született, Józsefnek és Karolinának pedig tíz. Mindkét család még csecsemőkorukban elveszített 2-2 gyermeket. Jakab fiai később úgy döntöttek, magyarosítják vezetéknevüket, így Szépvölgyire változtatták azt. A fiúk közül egyikük, Jenő, még az első világháborúban elesett, Dénes ügyvédnek tanult, Hugó pedig gazdasági birtokosként dolgozott – írja a Holokauszttörténetek Facebook oldala.

Kohn Karolina és gyermekei, 1940 (Fotó: Holokauszttörténetek)

1908-ban aztán a két család, két lánya, Schönthál Róza és szintén Róza nevű unokatestvére együtt ünnepelték házasságukat. Jakab lánya Guth Jenőhöz, Józsefé pedig Várnai Izidorhoz ment feleségül. Előbbi házaspár gyermekei Budapestre költöztek, Róza és Izidor lányai közül ketten Kiskunfélegyházára, négyen pedig Orosházára költöztek, és itt is alapítottak családot. Az idő közben ügyvédi diplomát szerzett dr. Szépvölgyi Dénest a második világháború idején behívták munkaszolgálatra, ő 1943-ban elhunyt. Testvérei közül többen szintén a háború áldozataivá váltak, csupán Hugó, Sándor és Gábor élték túl a holokausztot, ők később vezetéknevüket Sütőre változtatták.

A család orosházi ágából egy Rezső nevű rokon szintén munkaszolgálat során tűnt el, Kohn Karolinát, Schönthál Olga és Kövesi Lajos lányát Irént, és az ő nyolc éves kisfiát Pollák Pistukát deportálás után meggyilkolták a németek. A II. világháború után a család szétszóródott, Schönthál József és Kohn Karolina legfiatalabb fiának gyermekei Kanadába költöztek, de a holokauszt áldozatául esett család utódai közül többen Amerikában és Svájcban is élnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.