- hirdetés -

Rakott túrógaluska, makaróni darált párizsiból. Már negyven évvel ezelőtt is igyekeztek az emberek a lehető legolcsóbb módon elkészíteni az ételeket. Az akkori Orosháza-Food Élelmiszeripari Rt. – a mai Merian Foods – egy szakácskönyvet is készített, hogy termékeikkel megkönnyítsék a háziasszonyok, emellett pedig a tömegétkeztetés dolgát.

Egy régi könyvben találtak rá az Orosháza-Food „Kevés pénzből – Jót főzni!” című szakácskönyvének nyomtatott változatára. A kötetben szereplő receptek mind egyszerű, magyaros vonalat hordoznak magukban, melyben a libazsír, a baromfi felvágott vagy a virsli egyaránt megtalálható. Így az akkori normákhoz igazodva egy olcsóbb, de laktató ételt ajánl.

A tömegétkeztetésben és ezen belül a napköziotthonokban és kollégiumokban mindennapos gondot jelent a szigorú pénzügyi normáktól szorongatott, mégis tápláló, korszerű ételek elkészítése. A receptminták tíz személyre készültek, ismert és jól bevált ételekre épültek. A nyersanyag mennyiségek és az ételek elkészítési módja az étkezési normákhoz, a helyi bevált gyakorlatokhoz jól igazíthatók – olvasható a könyv elején.

Az ajánlott receptek között reggeli ötletként megtalálhatjuk például a csibemájas receptjét, melyet házilag készíthetünk el, így biztos nem kerül bele plusz adalékanyag. A könyv szerint ehhez nincs is szükség másra, mint szárnyas májra, tejre, vajra, lisztre és fűszerekre.

Az ember által könnyebben emészthető libazsírral is rengeteg receptet ajánl, mint a székelykáposzta, vagy a rakott makaróni, amelyet hús helyett, darált baromfi virslivel vagy párizsivel is elkészíthetünk, utóbbi spórolás szempontjából is kiváló, ugyanis még ma is olcsóbb megoldás lehet, mint egy kilogramm sertés darált hús. A szakácskönyv ezután olyan klasszikussal folytatódik, mint a babgulyás, lebbencsleves, frankfurti leves, rakott burgonya, vagy túrógaluska, melyet a szerző rakott egytálételként ajánl.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.