- hirdetés -

Minden hónap első két hetében várják az idény jellegű zöldségekből, gyümölcsökből álló kalóriaszegény, egészséges és finom ételek receptjét képekkel, melyek hozzájárulnak a testsúly megtartásához vagy csökkentéséhez.

A túlsúly és az elhízás együttesen a hazai felnőtt lakosság több mint kétharmadát érinti. Különös figyelmet kell fordítani a gyermekkori elhízás egyre nagyobb mértékére is, hiszen minden negyedik-ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott Magyarországon. Az Egészségügyi Világszervezet már 1998-ban krónikus visszatérő betegségnek nyilvánította az elhízást, így semmiképpen nem tekinthető esztétikai kérdésnek.

A túlsúly kialakulásában és kezelésében a kiegyensúlyozott táplálkozás elsőrendű fontosságú (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az elhízás számos krónikus betegség előidézője, így önálló kockázati tényezője szív- érrendszeri betegségek kialakulásának, közrejátszik számos szövődményes betegség, kiemelten a magas vérnyomás, a 2. típusú cukorbetegség, a kóros zsíranyagcsere, valamint egyes daganatos betegségek kialakulásában is. Ezért megelőzése egészségünk, életminőségünk, munkaképességünk, sőt mentális állapotunk szempontjából is alapvető fontosságú.

A túlsúly és az elhízás kialakulásában, megelőzésében és kezelésében a kiegyensúlyozott táplálkozás elsőrendű fontosságú. Korunk táplálkozási szokásait kóros mennyiségű és kóros összetételű tápanyagfelvétel jellemzi. Rohanó életmódunk magába foglalja a rohamos étkezést és a magas kalóriatartalmú táplálkozást, amely ellen kellő mértéktartással, tudatos étrendtervezéssel, főzési alapismeretek elsajátításával vehetjük fel a küzdelmet.

Az EFI receptversenyével céljuk az, hogy megismerjék az önök által alkalmazott gyors, egyszerű, minőségi ételek elkészítéseinek módját.
A pályázatokat emailben várják az efi.oroshaza@gmail.com címre.
A legegészségesebb receptek minden hónap 4. hetében kerülnek fel az EFI oldalára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.