- hirdetés -

A sütemények elengedhetetlen részei a húsvéti eseménynek. Ficsor Zoltán mestercukrász által ajánlott receptek következnek, amellyel megörvendeztethetjük a locsolókat és a vendégeket.

A húsvét a kulináris kalandozások időszaka, így a finomságok között is szabadon válogathatunk. Ficsor Zoltán mestercukrász elmondta, a húsvét a vendégvárás időszaka, ezért régen is az volt a cél, hogy olyan sütemények kerüljenek az asztalra, amelyek hűtés nélkül is tovább elállnak.
– A zserbó, a hókifli és a kozáksapka nemcsak finom, hanem egyszerű elkészíteni és strapabíró is. A felsorolt finomságok közül a kozáksapka ugyan hűtést igényel, de finom és remekül mutat az asztalon – mondta a mestercukrász.

Piros lekváros hókifli

Hozzávalók:

1dkg élesztő
1dl tej
50 dkg liszt
20 dkg vaj (vagy margarin)
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Piros lekvár a töltelékhez és vaníliás porcukor a szóráshoz.

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben. A lisztet összekeverjük a vajjal vagy margarinnal, hozzáadjuk a cukrokat és az élesztővel összegyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk, és letakarva egy órán át pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle, amelyeket megtöltünk lekvárral, majd kettéhajtjuk és alakra igazítjuk. A kifliket tepsibe rakjuk, és közepes hőmérsékleten megsütjük. Még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.

A hókiflivel nem nyúlunk mellé (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Kozáksapka/hólabda

Hozzávalók:
8 db tojás
40 dkg porcukor
8 evőkanál langyos víz
2 evőkanál kakaó
25 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor

A krémhez:
5 dl tej
5 evőkanál liszt
20 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
kókuszreszelék
csokimáz
cukor

A tojások sárgáját cukorral, vízzel és kakaóval összekeverjük és beleforgatjuk a habbá vert tojást, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet is. A kapott tésztát, sütőpapírral bélelt tepsibe simítva megsütjük. A tejet és a liszttel sűrű krémmé főzzük. A vajat kikeverjük a vaníliás cukorral, majd mikor kihűlt, habosra keverjük a cukros vajjal. Mikor kihűlt a tészta, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és kettévágjuk a korongokat. Ezeket megkenjük a krémmel, összeragasztjuk és körben is bekenjük, végül kókuszreszelékbe forgatjuk. A tetejére csokimázat kenünk.

A kozáksapkát ünnepivé tehetjük egy kis díszítéssel (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Zserbó

Hozzávalók:
50 dkg liszt
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg margarinnal
1 dl tej
1,5 dkg élesztő
1 csipet só
1 csipet sütőpor

A töltelékhez:
40 dkg darált dió
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
5 dl sárgabaracklekvár

A mázhoz:
20 dkg porcukor
3 evőkanál kakaó
5 dkg vaj
1-2 evőkanál forró víz

A tejet meglangyosítjuk és összekeverjük kevés cukorral, majd beletesszük az élesztőt és felfuttatjuk. Összekeverjük a lisztet a margarinnal, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot, a sütőport, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Ezt összegyúrjuk és osszuk három részre a tésztát. Keverjük össze a darált diót a cukorral, és a vaníliás cukorral. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, az egyik tésztát kinyújtjuk és a tepsibe helyezzük. Rákenjük a lekvár felét és megszórjuk a diós keverék felével. Kinyújtjuk a második tésztát is és a töltelék tetejére tesszük. Ezt a lapot megkenjük a maradék lekvárral, majd megszórjuk a maradék diós keverékkel. Végül a tészta harmadik felét is kinyújtjuk, és töltelék tetejére fektetjük. Szobahőmérsékleten körülbelül 1 órán át hagyjuk pihenni, aztán villával több helyen szúrjuk meg, majd kenjünk rá vékonyan tejet. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten körülbelül 30 percig sütjük. Mikor a teteje pirosra sült, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. A porcukrot összekeverjük a kakaóval, az olvasztott vajjal, és az apránként hozzáadott forró vízzel. A kihűlt tészta tetejére ráöntjük a kakaós masszát, majd egyenletesen elsimítjuk. Mikor a massza megdermedt, darabolhatjuk.

A zserbó finom és nem nehéz elkészíteni sem (Fotó: nlcafe.hu)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.