- hirdetés -

A húsvét a hagyományok és a vendégvárás mellett, a finom ételekről is szól. Ha még nincs tippje, mit tegyen az ünnepi asztalra, cikkünkből könnyedén kiválaszthatja a kedvére való egyszerű, de nagyszerű receptet.

Megkértük Mészáros Tündét, segítsen nekünk egy egyszerű, de finom menü összeállításában.

Tünde a szakácskönyvéből könnyű eperkrémlevest, mellé töltött fasírtot burgonyasalátával, valamint palacsintába töltött sonkatekercset ajánlott az ünnepi asztalra.
– Az eperkrémleves nem tartozik a húsvét hagyományához, ugyanakkor fontosnak tartom az egészséges táplálkozást még ünnepekkor is. Ez a savas, könnyű leves csodálatos kiegészítője lehet a zsíros, nehéz sonka-tojás ételeknek – mondta Mészáros Tünde.

Tünde saját szakácskönyvéből adta a finom ötleteket (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hozzáette: a töltött fasírt a tojás miatt lehet aktuális húsvét ünnepére, emellett melegen és hidegen is fogyasztható.
– Ez egy praktikus étel, amelyet könnyű elkészíteni és a mellé tálalt krumplisaláta is egyszerű recept alapján készül. A palacsintába töltött sajtos-sonkatekercs finom és könnyű kiegészítője az ünnepi lakomának –

Az eperkrémleves elkészítése:

Hozzávalók:
eper
kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1-2 evőkanál liszt
1-2 evőkanál tejföl
víz

Elkészítés:
1 kg eperhez fél liter vizet öntünk, 5-6 evőkanál cukrot teszünk bele, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 csipet sót. Főzni kezdjük. Ha már majdnem szétfőtt az eper, akkor tesszük bele a habarást. 2 evőkanál liszthez 2 evőkanál tejfölt (vagy főzőtejszínt) kell adnunk, csomómentesre kavarni és a levessel összeelegyíteni. Egy-két rottyanás után kész a leves. Botmixerrel lemixejük majd egész eper darabokkal, tejszínhabbal díszíthetjük. Hidegen a legfinomabb!

A töltött fasírt elkészítése:

Hozzávalók:
80 dkg sertésdagadó darálva
2 db tejbe áztatott zsemle vagy 2 szelet kenyér
4-5 db tojás fűszerpaprika, bors, fokhagyma, 1 kis fej hagyma

Elkészítés:
A darált sertéshúshoz teszünk 1 nyers tojást, pici sót, majd fűszerezzük. A fokhagymát, hagymát passzírozva rakjuk bele. A kenyeret langyos tejbe (vagy vízbe) beáztatjuk, majd kicsavarjuk belőle és ezt is belerakjuk a fasírt masszába, alaposan összekeverjük. Ha szeretnnénk a töltött fasírtba apróra vágott petrezselymet rakni és főtt tojást összedarabolva, akkor ezt el kell készíteni még előtte. Megfőzünk 3-4 tojást, majd összevágjuk tetszés szerint karikára vagy kockára. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és egy kis fasírt masszát is. Egy nyers tojással összekeverjük az egészet, majd a fasírt rúd közepébe rakjuk. A fasírtot egy nagyobb alufólia darabon vagy nyújtódeszkán tudjuk kinyújtani. Az alufólia azért jobb, mert azzal fel tudjuk hajtani. Tehát, az alufóliát kinyújtjuk, megszórjuk zsemlemorzsával és kilapogatjuk rá a fasírt masszát, majd belerakjuk a közepébe a tölteléket és feltekerjük.
Ezután betesszük a tepsibe és öntünk alá egy kis étolajat és 200 fokos sütőben megsütjük, eleinte alufólia alatt, majd a nélkül.
Tipp: Sütés közben lehet locsolgatni egy kis étolajjal, amit sütés előtt a fasírt alá raktunk.

(Fotó: Mészáros Tünde)

A krumplisaláta:

Hozzávalók:
1 kis fej hagyma (lehet lilahagyma és zöldhagyma is)
3-4 szem krumpli
majonéz
mustár
tejföl

Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, karikára vágjuk és csipetnyi sóval feltesszük főni.Figyeljünk arra, a víz annyi legyen, hogy ellepje a krumplit. Ha puhára főtt a krumpli, leöntjük a főzőlevét, majd a krumplit kihűtjük.
Ez idő alatt elkészítjük a tartármártást.
Kb. 2 dl tejföl, 1 dl majonéz, 1 evőkanál mustár, csipetnyi só. Ezeket összekeverjük jó alaposan és a krumplira öntjük. A hagymát apró kockákra vágjuk, majd rátesszük a krumplira. Végül nagyjából két óra hosszára a hűtőbe tesszük.

(Fotó: Mészáros Tünde)

A sonkás-sajtos tekercs palacsintában:

Hozzávalók:
3-4 sós palacsinta (a palacsintatésztába sütés előtt lehet tenni finomra vágott petrezselyemzöldet, amely szépen díszíti a palacsintát).
Kb. 20 dkg szeletelt gépsonka
1-2 Tömlős sajt

Elkészítés:
A palacsintára rárakjuk a sonkát, lehet akár több szeletet is rakni, hogy jól mutasson, mikor felszeleteljük. Ezt követően rákenjük vastagon a tömlős sajtot, feltekerjük az egészet, végül pedig felszeleteljük.

(Fotó: Mészáros Tünde)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.