- hirdetés -

A Táncsics Mihály Gimnázium is csatlakozott a nemzetközi Pí-naphoz, így március 14-én az iskolában ehhez kapcsolódva szerveztek programokat. Az iskola matematika tagozatos tanárai a zenei tehetségüket csillogtatták meg, a tantárggyal felsőoktatásban is tervezők rendhagyó órára ülhettek be, de vetélkedő is színesítette a rendezvényt.

A kisgimnazistáknak Pí-te, azaz pitesütő versenyt szerveztek, míg a versíró versenyre a Táncsics Mihály Gimnázium összes diákja jelentkezhetett. Feladatuk egy négysoros vers írása volt, de ezt persze nehezítette, hogy a keddi nap dátumához igazodva a szavak betűszámának a pi számjegyeivel kellett megegyeznie, valamint a Táncsics nevének is szerepelnie kellett a költeményekben.

Az esemény főszervezője, Nagyné Dömötör Márta elmondta, hogy az állandó programokon kívül délben egy Táncsics Band produkcióval indították útjára a rendezvényt, ahol az iskola matematika szakos pedagógusai mutathatták be zenei tehetségüket. Ezt követően beiskolázási tájékoztatón vehettek részt, majd a főiskolára, egyetemre készülőknek volt lehetőségük egy rendhagyó matematika órát (Mérés – mérték – integrál) megtekinteni.

– A nemzetközi Pí-nap évek óta divat az egész országban és nagyon vártuk már, hogy ez végre munkanapra essen. Ez az első alkalom, azóta hogy én vezetem a matematikai munkaközösséget, így nagy öröm számomra, hogy eljött ez a nap és sokan jelentkeztek a feladatokra. A célunk az volt, hogy a matematikát más szempontból is lássák a gyerekek, ne csak kötelező érettségi tantárgyként – mesélte.

Az utolsó délutáni program egy vetélkedő volt, melyre négyfős csapatok jelentkezését várták. Összesen hét feladatot kaptak, melyet szétoszthattak egymás közt, de az utolsó, hetedik feladatra külön is felhívták a figyelmüket. A feladatsor összeállításában Tóth István, a Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központ matematikai szaktanácsadója segített a szervezőknek.

– Ehhez a központhoz nyújtotta be a Táncsics Mihály Gimnázium az igényét, hogy szaktanácsadói segítséggel állítsunk össze egy feladatlapot a versenyben résztvevő csapatok és diákok számára. Mivel én magam is középiskolai tanár vagyok, a Gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban, így örömmel csatlakozom minden ilyen kezdeményezéshez. Én úgy gondolom, hogy egy érdekes, foglalkoztató, kísérletező Pí-vel kapcsolatos feladatlapot sikerült összeállítanunk – mondta.

A diákok még egy rövid ideig izgulhatnak az eredmények miatt, a kvíz értékelése március 16-án, csütörtökön lesz a gimnáziumban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.