- hirdetés -

Bár az időjárás nem mindig igazolja ezt, visszavonhatatlanul itt a tavasz. Újra gépeket látni mindenfelé a földeken. Az Orosfarm Zrt-nél is elkezdték az első tavaszi szántóföldi növény, a zöldborsó vetését.

A tavalyi extrém aszályos időjárás és az általa okozott katasztrofális termelési eredmények után ismét minden gazdálkodó – bízva a jobb esztendőben – a földeken sürgölődik. Szerencsére az ősz és a tél valamelyest helyreállította a talaj nedvességtartalmát és a tavaszi vetőmagok számára jó minőségű magágyat tudtak készíteni a gazdák. Dominkó Norbert, az Orosfarm Zrt. ügyvezetője elmondta, kétfajta zöldborsót vetnek a mezőgazdasági nagyüzemben:

A korszerű vetőgép pontosan 5 cm mélyre helyezi a magokat (Fotó: Horváth Bence)

– A zöldborsót általában március tizedike körül szoktuk elkezdeni vetni. A talajviszonyok most ideálisak a vetéshez. Idén százhatvan hektáron vetünk konzervgyári zöldborsót és további ötvenöt hektáron vetőmag zöldborsót. A kompaktorral jó magágyat sikerült készíteni és a gépünk pontosan öt centi mélyre helyezi a vetőmagot. Különböző tenyészidejű borsó fajtákat vetünk, hogy a betakarítás is folyamatos, lépcsőzetes legyen és így a konzervgyár számára se jelentsen gondot a fogadás. Ha minden jól megy, akkor június elejétől közepéig tart majd a betakarítás – avatott be az ügyvezető igazgató.

Reméljük, a most földbe kerülő magok hamar szárba szökkennek (Fotó: Horváth Bence)

A határban természetesen ott vannak az ősszel vetett növények, melyek az enyhe tél után egyelőre szép képet mutatnak. Erről is megkérdeztük a nagyüzem vezetőjét:

– Januárban és februárban is érkezett némi csapadék, de az előző évi aszály volt annyira súlyos, hogy én még mindig nem érzem kielégítőnek a csapadék helyzetet. Az ősszel elvetett búzák, árpák nagyon szép képet mutatnak. Ezekben még minden lehetőség benne van. Reméljük érkezik még csapadék és valóban sikerül jó termést elérni a gabonákból. Idén a gazdaságunk területén az előző évek gyakorlatával ellentétben nem vetettünk repcét, így erről nem tudok beszámolni. Jó ütemben halad a szántás elmunkálás és jelenleg úgy tűnik, hogy a kukorica és a napraforgó vetésének kezdete előtt még egy mechanikai gyomirtásra is szükség lesz – foglalta össze a szakember.

Egyelőre tehát minden rendben van és a maga ütemében halad a határban. Csak remélni tudjuk, hogy további tudósításaink – a tavalyival ellentétben – nem csak a bajokról szólnak majd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.