- hirdetés -

A héten jelentek meg a 2023-as egyetemi felvételi statisztikái. A felvételizőknek jelenleg nincs dolga, de április közepén indul majd a felvételi ügyintézési időszaka, ezt kell tudni már most a feladatokról.

Dokumentumpótlás és adatmódosítás

Azoknak, akiknek még nem volt meg a nyelvvizsgája a jelentkezési határidőig vagy most szereztek olyan bizonyítványt, ami többletpontot ér, ebben az időszakban is akad majd feladatuk, ugyanis ebben az időszakban kell majd ezeket feltölteniük. A február 15. után szerzett államilag elismert nyelvvizsgáknál az érintetteknek meg kell adniuk a bizonyítvány adatait (nyelvvizsga neve, foka, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi száma, kiállításának dátuma).

Mikor érdemes a sorrendmódosítás?

Ha a jelentkezés óta valaki meggondolta magát, akkor a módosítási időszakban módosíthat a sorrenden is. Ha a megcserélni kívánt szakok közül mindkettő szerepel a listán, akkor egy kattintással megcserélhető a sorrend. Viszont nagyon fontos, hogy a sorrendmódosítás címszó alatt csak a jelentkezéskor megadott szakok elbírálási sorrendjén lehet változtatni, teljesen új képzést nem vehetnek fel. Kivételt csak a megjelölt jelentkezési hely másik – még meg nem jelölt – finanszírozási formájának a felvétele jelenthet. Érdemes átgondolni a döntést, hiszen a jelentkezési sorrend kizárólag egyszer módosítható. Ez azt jelenti, hogy az esetleges sorrendmódosítás után többször már nem lehet változtatni a sorrenden, illetve a már benyújtott sorrend-módosítási kérelmet sem lehet visszavonni.

Jelentkezési hely visszavonása

Az eduline.hu oktatással foglalkozó portál információi szerint a jelentkezési hely visszavonása a már befizetett kiegészítő eljárási díj összegét (amennyiben van) nem csökkenti, a már befizetett díj nem is igényelhető vissza. Arra is érdemes figyelni a felsőoktatásba készülőknek, hogy ha visszavonják valamelyik jelentkezési helyet, azt a későbbiekben már nem lehet újra aktiválni, visszaállítani. Illetve a visszavont jelentkezés helyett nem lesz lehetőség új jelentkezési hely megjelölésére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.