- hirdetés -

Hatodik és hetedik osztályos tanulóknak hirdet vetélkedőt a Békés Megyei Iparkamara. A háromfordulós megmérettetés lényege, hogy a diákok önállóan is megismerkedjenek a szakmák világával és minél tájékozottabbak legyenek a szakmatanulási lehetőségek terén.

A BMKIK március 24-ig várja a három fős csoportok jelentkezését. A vetélkedő első fordulójában a fiataloknak három kisfilmet kell megnézniük, majd ezzel kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk.

– A kamara izgalmas, négy-hat perces kisfilmeket készített szakmákról a továbbtanulás előtt álló fiataloknak, amellyel díjat is nyert – mondta Mészárosné Szabó Anna szakképzési osztályvezető. – Ezek közül tudatosan olyanokat is választottunk, amelyet ritkán választanak a fiatalok, mert nem tudják, hogy mivel foglalkozik például a kárpitos. Az autószerelők munkájával nagyjából tisztában vannak, de még mindig az a sztereotípia él a gyerekek fejében, hogy a gépjármű-mechatronika, ahogy most az autószerelőket hívják, nyakig koszos, olajos munka. Pedig már itt is elengedhetetlen a számítógép. Az ács szakma szintén nem a legkeresettebb. A kisfilmek megnézése közben arra is választ kapnak a fiatalok, hogy kiknek ajánljuk az adott szakmát. Az ácsoknak például elengedhetetlen a jó térlátás és a matematikai készség – tette hozzá az osztályvezető.

Fotó: Pintér Vince

A Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott verseny második fordulójában társasjátékot kell tervezniük a gyerekeknek. Ez lehet tábla-, kártya-, kvíz-, logikai, ügyességi, fejlesztő, memória játék vagy éppen puzzle is. Ezeket Sáfár Attila, a „Társasjáték Klub a Vasutasban” csoport vezetője, Molnár Pál Márton, a Birodalom Bajnoka társasjáték tervezője és Mészárosné Szabó Anna zsűrizi majd. A legjobban sikerült alkotást a kamara meg is valósítja.

A harmadik fordulón a továbbjutott csapatok Békéscsabán, a Liget Ifjúsági Térben egy interaktív nap keretében
mérhetik össze ügyességüket különböző típusú írásbeli és gyakorlati jellegű feladatok megoldásával. Innen senki nem távozik üres kézzel, az első három helyezett csoport pedig értékes nyereményekkel gazdagodik. A versenyre a
vetelkedo@bmkik.hu címen lehet jelentkezni.

Fotó: Pintér Vince

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg, a GFA-KA-KIM-17/2022/TK/02 szerződés keretében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.