- hirdetés -

A többéves tapasztalattal rendelkező szakemberek közül autószerelők, kozmetikusok, gépi forgácsolók és gázszerelők készülnek most mestervizsgára.

A mester – ahogy a neve is sugallja – rang a szakmában, de van, aki nem csak a rang miatt jelentkezik mesterképzésre. Ahhoz, hogy valaki mesterképzésen vehessen részt, több éves szakmai gyakorlat szükséges. Összesen 180 órás a képzés, amely részben elméleti, részben gyakorlati órákból áll össze. A legnagyobb hangsúlyt természetesen mindig a szakmai tantárgyak kapják, de ezen túl számos, az életben hasznos tudással gazdagodhatnak a jelentkezők.

Tanulnak a mindennapi élethez szükséges vállalkozásismeretet, jogot, sőt pedagógiai ismeretek is felbukkannak a képzésben, hiszen a mestervizsga feljogosít arra is, hogy valaki tanulókkal foglalkozhasson. Ezen kívül többen tanítani szeretnének majd a papírral, van aki az ismereteit bővíteni, másnak a vállalkozásához kell a bizonyítvány megszerzése.

Békés vármegyében most több, mint 30 autószerelő, kozmetikus, gépi forgácsoló és gázszerelő tanul mesterképzésen belül, döntő többségük a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával. Ennek köszönhetően a 28 szakembernek, aki visszaült az iskolapadba, csak a teljes díj 20 százalékát kell fizetnie.

Orosházáról Méhes Bálint gépi forgácsoló, Rajki Erika kozmetikus és Balogh Zsolt gázszerelő.

Kiemelt képünk: illusztráció (Fotó: Horváth Bence)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.