- hirdetés -

Már 21. alkalommal rendezte meg testvérvárosunk, Szenttamás az Őseink Zenéje elnevezésű népzenei rendezvényt. Az eseménynek – néhány évet eltekintve – már évek óta a Jovan Jovanović Általános Iskola ad otthont, melynek célja, hogy bemutassák a Kárpát-medence népzenéjét, közelebb hozzák az emberekhez a magyarság zenei- és tánchagyományát.

Alilović Gojko népzenész szervezte az első Őseink zenéje rendezvényt még 2002-ben. Az esemény a téli bálszezon kezdetén, a Vajdaság legjobb vonós népzenei együtteseit sorakoztatja fel, mellettük pedig egy-egy magyarországi vendég is bemutatkozik. Idén az orosházi Harangos Néptáncegyüttes volt az egyik külföldi vendég.

– Nagyon fontos és nagyon szívet melengető, hogy meghívást kaptunk. Sárközi, szilágysági és szatmári táncokat fog látni a közönség tőlünk. Az együttesből hat táncosunk érkezett, olyan koreográfiákat hoztunk, amit csak gyakorolni kellett, illetve három párra átalakítani. Szerencsésnek tarthatom magam, hiszen többször jártam már a Vajdaságban, az itt jelenlévő zenészek közül is többet ismerek. Szeretnénk tenni róla, hogy Orosháza is tudja, van ilyen rendezvény, és milyen értékeket képviselnek itt. Mi is ezeket a hagyományokat szeretnénk otthon továbbadni a tánc során, amit még az idősebb generációktól tanultunk – mondta Móricz Bence, a Harangos Néptáncegyüttes művészeti vezetője.

A művészeti vezető Dávid Zoltán, Orosháza város polgármesterének jókívánságait is átadta a szenttamásiaknak. A két település kapcsolata több mint tízéves múltra tekint vissza, Orosháza büszke arra a szoros kötelékre, ami vajdasági testvértelepüléséhez fűzi.

A Jovan Jovanović Általános Iskola előterében tartott rendezvényen az orosháziak mellett fellépett a Kárókatonák Fiú Énekcsoport, a Hagyományápoló Klub Boróka Kórusa és Kalala Táncsoportja, a Szenttamási Tamburazenekar, a Duhaj Együttes, Tilinkó Luca és Csonka Ferenc a zenekarával, valamint a szegedi Terebes Zenekar. A mulatság mellett tánc- és énektanítás is várt a résztvevőkre. Szabados-Fodor Beáta, az esemény egyik főszervezője elmondta, arra törekedtek, hogy a Kárpát-medence teljes zenei anyagát bemutassák. Céljuk, hogy a fiatalokat is bevonják, ők is elkezdjenek a népzenével foglalkozni, hiszen rendkívül fontosak a hagyományok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.