- hirdetés -

Szverle Istvánt választotta elnökévé az Orosházi Járás Nyugdíjas Szervezetei Egyesület. A február 28-án ülésező közgyűlés egyhangúlag mondott igent az új vezetőre.

Éveken át Gabnai István töltötte be az elnökségi posztot, ezután viszont a nyugdíjas vezető feladatkörét egy fiatal és ambiciózus férfi veszi majd át Szverle István személyében.

– Nagyon megtisztelő, és egyben felelősségteljes feladat áll előttem. Öt éve tevékenykedem a Magunkért Egymásért Civil Egyesület klubvezetőjeként, ennek köszönhetően ismertük meg egymást Gabnai Istvánnal, aki a közös munka során úgy ítélte meg, lemondása után alkalmas leszek helyének betöltésére – fogalmazott az új elnök. – Nyolc település tizenegy klubja és egyesülete tartozik az Orosházi Járás Nyugdíjas Szervezetei Egyesülethez. Az anyagiak szűkössége miatt eddig az egyesület nem igazán tudta betölteni azt a szerepet, amelyre hivatott. Évente három rendezvény megtartására volt lehetőség, a nyári kulturális fesztivál és az őszi sportnap mellett egy közös kirándulást szervezett minden évben tagjainak. Ezeket a jövőben is szeretnénk megtartani, de már valamelyest tovább- és átgondolva.

A Megyenap mintájára egy vándorfesztivál és egy nagyobb gasztrokulturális fesztivál is szerepel a terveink között, és számos egyéb új cél, amelyek még tárgyalás alatt állnak.

Szverle István a közös programok szervezésén kívül többet is szeretne. Úgy véli, ha a tervek finanszírozása biztosított, a tagok lelkesedésen már nem múlik a megvalósításuk.

„Együtt erősebbek vagyunk”

– Békés vármegyében mi vagyunk az egyetlen kistérségi nyugdíjas tömörülés. Korábban felmerült a gondolat, hogy a finanszírozottság hiánya miatt megszüntetik ezt az egyedülálló összefogást, de végül úgy döntöttek, inkább megpróbálják egy új vezetéssel újraéleszteni azt. A jövőben egy inkubátor-szervezetként képzelem el az egyesületünket, ahová érdemes és jó tartozni. Akkor csatlakoznak minél többen hozzánk, ha látják az összetartozás előnyeit. Ha összefogunk, sokkal nagyobb elánnal tudunk pályázni, és sokkal nagyobbat tudunk álmodni. A kisebb egyesületeknek folyamatos kihívást jelent a fennmaradás, a programjaikhoz, célkitűzéseikhez szükséges anyagi forrás biztosítása. Együtt viszont nagyobbak és erősebbek lehetünk – fogalmazott.

Szverle István kiemelte, elsődleges célja az egyesület tagszervezetei között meglévő összefogás erősítése.

– Úgy vélem, a nyugdíjasok generációja még őrzi a közösség értékét, amely, valljuk meg, sajnos már egyre inkább kihalófélben van. Ők még szeretnek együtt kirándulni, közösen szórakozni, egy célért tevékenykedni. Az az összefogás, amit mi ma már példaértékűnek látunk, számukra a lehető legtermészetesebb. Nagyon fontos, hogy ez ne vesszen el – emelte ki.

Az Orosházi Járás Nyugdíjas Szervezeteinek minden tagszervezete – Az Orosházi Határőr Nyugdíjas Egyesület, az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete, a szentetornyai Magunkért Egymásért Civil Egyesület, a nagyszénási Barátság Nyugdíjas Klub, a Rákóczitelepi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezete, a békéssámsoni Aranyeső Nyugdíjas Egyesület, a tótkomlósi Városi Nyugdíjas Klub, a gádorosi Dr. Hidasi László Nyugdíjas Egyesület, a csanádapácai Szivárvány Nyugdíjas Egyesület, a kardoskúti Radnóti Nyugdíjas Klub és a Kétegyházi Román-Magyar Egyesület is – részt vett a Petőfi Művelődési Központban tartott hétfői közgyűlésen.

A szavazás eredményének következtében az új elnök mellett új elnökhelyettessel és új gazdasági vezetővel működik tovább az egyesület. Az előbbi posztot Bús Jánosné, a nagyszénási Barátság Nyugdíjas Klub vezetője tölti majd be, a gazdasági ügyek felelőse pedig ezután Keller Erika, a Magunkért-Egymásért Civil Egyesület elnöke lesz.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.