- hirdetés -

Elméleti és gyakorlati felkészítést kaptak egy feltételezetten keletkezett tűz megfékezésére a Vörösmarty Mihály Általános Iskola Rákóczitelepi Tagintézményének pedagógusai néhány nappal ezelőtt.

Kiss Gabriella, az intézmény igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy az oktatási intézményekben kötelező jelleggel, rendszeresen ellenőrzik a tűzoltókészülékek szavatosságát. A tanév megkezdése előtt minden dolgozó elméleti tűz- és balesetvédelmi oktatásban részesül. De gyakorlati tűzriadót is tartanak, nagy hangsúlyt fektetve az első osztályos gyerekekre, így a tanulók megtanulják tűz esetén a menekülési útvonalat, felismerik a tűzjelző hangját.

– Vezetőként mindemellett fontosnak éreztem, hogy a gyakorlatban is szerezzünk tudást, ha már egy kicsit tudunk segíteni, akkor megéri. Voltam már olyan helyzetben táboroztatás alkalmával, hogy hiába volt meg az elméleti tudás, mégsem volt tapasztalat, gyakorlat. AZ UNIOR cég munkatársainak (ők végzik a készülékek ellenőrzését) felvetettem a gondolatomat és már az első beszélgetés során megerősítettek abban, hogy poroltó készülékeket bocsátanak a rendelkezésünkre, amennyiben sikerül megszerveznünk a gyakorlatot. Innen indult egy többhetes szervezés.

Hajdu Péter volt tűzoltóparancsnok, aki az elméleti oktatást vezette, nagy segítségemre volt. Értesítette a Nagyszénási Önkéntes Tűzoltóság és megszervezték a szükséges eszközök, mint gyúlékony anyag és fémtálca biztosítását. Mindenki támogatott minket ebben az elképzelésben. Amikor a tantestületet tájékoztattam a gyakorlatról és annak megszervezéséről, kicsit bizonytalanul fogadták, mert ilyennel még nem találkoztak a többéves munka során. Kíváncsian várták, én meg bíztattam mindenkit, hogy legyenek bátrak, hiszen 9 poroltó készülék állt a rendelkezésünkre – mesélte az intézményvezető.

Mivel az oktatás felnőtteknek szólt, tanulók nem tartózkodtak az iskola területén. Benkő Antal, az önkéntes tűzoltók parancsnoka elmondta a fontos tudnivalókat a készülékekről és a tűzoltás folyamatáról, sok jó tanáccsal ellátva az intézmény munkatársait, hogy mire kell figyelniük, akár a mindennapok során. Már az is életet menthet, ha rápillantanak a készülékre és annak ellenére, hogy ellenőrzött, mégis elvesztette azt a nyomást, ami a készülék megfelelő üzemeltetéséhez szükséges. A gyakorlati rész során felvették a szükséges ruházatot, majd önkéntes alapon indult a tűzoltás kipróbálása, aki nem szeretett volna közel kerülni a tűzhöz, anélkül is kipróbálhatta a készüléket.

A készülékek egyébként a falra, megadott magasságba vannak felszerelve az épületben, mérettől függően a súlyuk elérheti a 10 kilogrammot is. Hirtelen lekapni, felrázni, kibiztosítani és használni nem is olyan könnyű feladat. Mint mondták, a gyakorlat végére mindenki felszabadult, a visszajelzések alapján nagyon is hasznosnak tartották a foglalkozásokat. Hiszen erre a tudásra nemcsak az intézményen belül, hanem bárhol szükség lehet. Bíznak benne, hogy erre nem kerül sor, de ha mégis, akkor ennyivel bátrabbak, megfontoltabbak és felelősségteljesebbek lesznek.

Az iskolával kapcsolatos további hír, hogy tanulói csatlakoztak a Magyar Parasport Napjának Lélekmozgató Programjához. Ez egy érzékenyítő programnak számít, ami közös sportos, játékos aktivitásokat, foglalkozásokat jelent. Közös céljuk felhívni a lakosság figyelmét a fogyatékossággal élők társadalomba való beilleszkedésének fontosságára. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége 2023-ban immár hatodik alkalommal szervezi meg az eseményt.

– A parasport napjához azért kapcsolódott intézményünk, mert a szakmai alapdokumentum szerint befogadó iskolaként integrációs felkészítést biztosítunk beszédfogyatékos, mozgásszervi fogyatékos, autizmussal és egyébb zavarral küzdők számára. A pedagógusaink hisznek a gyerekekben és mindent megtesznek azért, hogy teljes életet élhessenek, önmagukat elfogadó, teljes értékű felnőtté cseperedjenek. Fontos a lelki támogatás, önbizalomnövelés, ez pedig egybecseng a program célkitűzésével.

A Vadvirág Esély Klubbal a karácsonyi ünnepkörben volt közös programunk. Az intézmény fiataljai ellátogattak hozzánk és az általuk készített rajzokkal, ajándékokkal kedveskedtek alsós tanulóinknak, akikkel közösen énekeltek is. A parasport napja alkalmából most a felsős tanulóinkkal látogattunk el a klubba, ahol előzetesen egyeztettük a tevékenységi kört. Volt benne közös torna, hagyományápolás (néptánccal, ügyességi játékokkal), beszélgetés és ismerkedés – ismertette a részleteket Kiss Gabriella.

A programot izgatottan várták az iskola tanulói, de a megvalósítás élményben és örömben gazdag volt, rengeteg mozgással és nevetéssel. A következő közös programot húsvétra tervezik, ami tojáskeresést és közös népi játékokat biztosan tartalmaz majd. Az érzékenyítésre minden évfolyamon nagy hangsúlyt fordítottak, a kisebbek a mesék világán keresztül, a nagyobbak pedig csörgőlabdajátékot próbáltak ki bekötött szemmel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.