- hirdetés -

Szakmai fórumot hívott össze a négyes számú választókerület polgármestereinek Erdős Norbert országgyűlési képviselő Tótkomlóson, ahol a térség településeit érintő pályázatokról kaptak részletes tájékoztatást. A jövőben Orosháza is jelentős segítséget nyújt a választókerületben.

A jövő kihívásairól és a jelen problémáiról volt szó a dél-békési 27 települést érintő szakmai fórumon. A korábban elnyert projekteket érintő közbeszerzéssel kapcsolatban, az infláció, az építőanyagár-robbanás okozta problémákra, a beruházások sikeres megvalósítására gyakorlati válaszokat kaptak szakemberektől.

A Miniszterelnökségről két főosztályvezető tartott tájékoztatót Tótkomlóson. Szabó Csaba a TOP és TOP Plusz projektek végrehajtásához adott praktikus tanácsokat, rávilágított a jelen problémáira. Stefán László pedig a 2023-ban várható TOP Plusz projektekről beszélt.

– Konstruktív párbeszéd zajlott a fórumon, ahol olyan információkhoz jutottak a települések vezetői, a képviselő-testületek tagjai, az önkormányzatok pénzügyi szakemberei, amelyek megkönnyítik őket a döntéshozásban – fogalmazott Erdős Norbert Orosháza és térsége országgyűlési képviselője.

A szakmai egyeztetésen bemutatkozott a Tenderauditor Kft is, amely egy nagyobb térségi szintű programtervezetet vázolt az önkormányzatok megjelent képviselőinek. Kiderült az is, hogy az orosházi OROS-PROJEKT Kft. együttműködési megállapodást kötött a Tenderauditor Kft.-vel, így Orosháza is aktívan részt vesz és támogatja a dél-békési településeket a pályázatok kezelésében.

Bojtor István Orosháza város alpolgármesterétől megtudtuk, hogy a város leginkább humánerőforrással támogatja a térség önkormányzatait. Az alpolgármester elmondta azt is, hogy az elkövetkező időszakban leginkább energetikai jellegű projektek megvalósítására lesz lehetősége a településeknek.

– Ismerve a jelenlegi gazdasági helyzetet logikus és jogos elvárás a helyi önkormányzatok felé, hogy csökkentsék az energiafelhasználást és ezzel jelentős összegeket spóroljanak meg – fűzte hozzá Bojtor István.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében tervben van Gyopárosfürdő, illetve kisebb intézmények energetikai korszerűsítése, de a tótkomlósi fórumon felvázolt lehetőségek közül is számos lehetőség nyílik meg Orosháza előtt. Az alpolgármester zárásként elmondta, hogy a TOP-Pluszban út és közúthálózat-fejlesztésben, illetve turisztikai és városrehabilitációs fejlesztésekben is érintett a város.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.