- hirdetés -

Ötszázhetven ember gyűlt össze február 11-én a Táncsics Mihály Gimnázium sportcsarnokában. Több évnyi szünet után idén tizenhatodik alkalommal rendezték meg az iskola jótékonysági eseményét, a Sámli bált. A megnyitó színvonalas műsorát a diákok szolgáltatták, valamint átadták a már hagyománynak számító Arany Sámli-díjakat is. Az eseményre az intézmény címzetes igazgatója dr. Blahó János, valamint egykori diákuk dr. Kaáli Nagy Géza is eljött.

Gyönyörű díszbe öltözött a Táncsics Gimnázium csarnoka február 11-én. A koronavírus okozta szünet miatt az iskola több tanulója most tapasztalta meg először, milyen a gimnázium legnagyobb jótékonysági eseménye. Egykori és jelenlegi tanárok, diákok beszélgettek, régi ismerősök találkoztak a 16. Sámli bálon. A megnyitó elején az X-faktor orosházi versenyzője, Miszlai Márton énekelt, meglepetésként saját dalát is előadta a bál közönségének, ezután Árusné Erős Krisztina megbízott igazgatónő mondta el köszöntő gondolatait.

– Nagyon örülünk, hogy ismét megrendezhetjük az iskola jótékonysági eseményét, a Sámli bált. Erre utoljára akkor volt lehetőségünk, amikor az itt jelenlévő végzős diákok még csak kilencedikes gólyák voltak. Nagyon sokat jelent ez nekünk – hangsúlyozta az igazgatónő. – Már a készülődésnél nagyon jó a hangulat, ez mindig összekovácsolja a kilencedik évfolyamot. Mi sem bizonyítja jobban, hogy itt mindig jól érzik magukat a vendégek, hogy idén is ötszázhetvenen érkeztek hozzánk. Köztük egykori diákjaink is ellátogattak, dr. Sitkei György például hamarosan 92. születésnapját ünnepli. Az ő szavaival élve „Akkor érdemes ünnepelni, ha van rá alkalom” – zárta gondolatait Árusné Erős Krisztina.

A megnyitó egy társastánc bemutatóval folytatódott, az iskola két diákja latin tánc egyveleget mutatott be. A hagyományoknak megfelelően idén is átadták az Arany Sámli-díjakat, melyet azok az emberek kaphatnak, akik régóta támogatják az iskolát és annak fejlődését. Ebben az évben Tóth István, az Aranypatkó Csárda tulajdonosa kapta az egyik díjat, aki évek óta bőséges lakomával segíti az iskolai rendezvényeket. A második sámli tulajdonosa, Polyák János, a Vasex ügyvezetője lett. Egykori tanulóként rendszeresen támogatja az iskolát, mindig segítséget nyújt a felújítási munkálatokban.

A harmadik Arany Sámli-díj átadását vastaps övezte. Dr. Blahó János címzetes igazgató kapta az elismerést, akinek iskolához való kötődése már diákként is megmutatkozott. Tanulmányai befejeztével tanárként tért vissza egykori almamaterébe, majd 1996-tól, 26 éven keresztül volt az iskola igazgatója. A díjak átadása után a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola moderntáncosai következtek, majd bemutatkozott a frissen alakult Táncsics Band, akik ismert dalokkal szórakoztatták a vendégeket. A műsort a gimnázium diákjainak keringője zárta.

– Mikor szól a zene, jó társaság van, mindig jól érzem magam – mondta dr. Kaáli Nagy Géza. – Mindig felemelő érzés itt lenni, nosztalgikus érzelmek vezérelnek, nehéz leírni. Ötvenhat évvel ezelőtt érettségiztem, eltelt az idő, de fiatalos energiával és a jövőbe vetett bizalommal tekintek az új év felé. Örülök, hogy ennyi év után ismét van Sámli bál, van mire készülni, ugyanis engem kértek fel, hogy elmondjam a vacsora előtti pohárköszöntőt – emelte ki a professzor.

Beszédében kitért arra, hogy ő is még a mai napig őrzi Arany Sámli-díját. Az intézmény és Orosháza mecénása ezután kijelentette, egymillió forintot ajánl fel a Táncsics Mihály Gimnáziumnak, valamint mindenkit arra buzdít, hogy tehetségéhez mérten támogassa ezt az iskolát. A pohárköszöntő után következett a svédasztalos vacsora, majd a kötetlen szórakozás volt főszerepben. A vendégek minden gondot elengedve beszélgettek, táncoltak, érezni lehetett, mindenki örül annak, hogy ismét részt vehet ezen a rendezvényen.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.