- hirdetés -

Egy méhecske, egy cica, egy velencei karneválozó, sőt maga az ördög is részt vett a mai közösségépítő megmozduláson. A Facebookon hirdetett eseményre minden érdeklődőt szeretettel vártak a szervezők. Virágos Gyöngyi és Pável Anikó futótársaikkal együtt azzal a céllal hívták életre a szombati eseményt, hogy minél többen megtapasztalhassák, milyen jó érzés együtt, egymást ösztönözve mozogni a friss levegőn.

„Kedves futók, gyaloglók, sétálók! Szeretettel várunk benneteket február 11-én 14 és 15 között egy közös farsangi mozgásra Gyopárosfürdőn! Ez lehet futás, kocogás, gyaloglás, séta, kinek mihez van kedve. Nagyon örülnénk és szeretnénk, ha mindezt jelmezben tennétek meg!” – szólt a felhívás, amelynek hatására közel húsz fő gyülekezett délután 2-kor a tóparton. Minden korosztály képviseltette magát az ovis gyerekektől a nyugdíjasokig.

– Egyszerű, sportkedvelő orosháziak vagyunk, akik szeretnék népszerűsíteni a mozgást – kezdte Virágos Gyöngyi szervező. – Teljesen mindegy, ki milyen formában szeretne hozzánk csatlakozni, lehet bátran futni, kocogni, sétálni, de ha valaki biciklizni vagy gördeszkázni szeretne, az is tökéletes. A lényeg egyszerűen csak a közös mozgás, az, hogy minél többen sportoljunk együtt a szabadban. Azt üzenjük ezáltal, hogy az egészségünk (és annak megőrzése) fontos, és hogy a testmozgás nagyban hozzájárul a jó minőségű élethez.

Az idő csoda szép volt, a Gyopárosi-tó befagyott vizén szikráztak a napsugarak. A nap melegítette az arcokat, az égboltot hangos szóval szelték át a madarak. Idilli környezet, kedves, befogadó közösség várta az újoncokat. És tényleg erőt adott a közösség, hisz a tó körül futva minden szembetalálkozáskor egy-egy mosollyal, integetéssel, buzdító hajrával ösztönözték egymást a résztvevők. Könnyebb úgy róni a köröket, hogy az ember tudja, nincs egyedül, hogy hamarosan szembetalálkozik egy ismerős arccal, vagy épp az is lehet, hogy valaki mellécsapódik néhány mondat erejéig.

– A helyi futóközösség életét is szeretnénk egy kicsit felrázni, és örülnénk, ha minél többen csatlakoznának a programjainkhoz – emelte ki Gyöngyi. – Terveink szerint minden hónapban meghirdetünk egy közös alkalmat a Facebookon, bízunk benne, hogy időről időre egyre többen csatlakoznak majd hozzánk. A februári futásunk a farsanghoz kapcsolódott, igyekszünk ezután minden alkalmat valamilyen téma vagy ünnep köré szervezni. Márciusban a nőnap áll majd a középpontban, utána a húsvét, majd a pünkösd lesz a közös mozgás témája. Reméljük, a tematizálás még vonzóbbá teszi az emberek számára a felhívásainkat.

Dr. Szelényi Zoltán is részt vett a szombat délutáni eseményen. Őt is megkérdeztük, miért csatlakozik szívesen az ilyen és ehhez hasonló közösségi megmozdulásokhoz.

– Ezek a kezdeményezések újrakovácsolják a járvány idején széthullott közösségeket. A futás olyan sport, amelyhez nem kell különleges felszerelés, és bármely életkorban elkezdhető, így tényleg mindenkinek módja van csatlakozni ezekhez a havi rendszerességgel tervezett akcióhoz – fogalmazott a traumatológus orvos, aki számos jótékonysági futást szervezett már ezen a vidéken.

A mozgás és az egészségmegőrzés mellett a másik cél a közösségépítés, az egy órás sportolás után egy kis piknik várt a résztvevőkre. Előkerültek a batyukból a finom falatok, a zsíros kenyér, a fánk, és olyan jól esett koccintani egyet a meleg teával. Az eszem-iszom mellett megeredtek a nyelvek, a jóízű beszélgetés legalább olyan kellemes része volt a délutánnak, mint a sportolás. Hisz ma már ritka kincs az is, ha az emberek személyesen, őszintén beszélgethetnek egymással.

A lelkes szervező csapat nevet eddig még nem választott magának, de a mai jelmezes futáson felmerült a Flúgos futam elnevezés, melynek hallatán mindenkiből kitört a nevetés. Hogy megtartják-e, még kérdéses. Annyi biztos, hogy egész találó kis név.

Kiemelt kép: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.