- hirdetés -

Több, mint 20 éve indult el a Táncsics Mihály Gimnázium egyik meghatározó programja, melynek elvégzésével a diákok DSD-t, azaz német nyelvdiplomát szerezhetnek. A mostani, márciusi vizsga előtt a 7/8 és 8/8 osztályok tanulói próbavizsgán vettek részt, ahol remekül helytálltak.

A DSD (Deutsches Sprachdiplom) nemzetközileg elismert nyelvvizsgának számít, mely megnyitja az utat a tanulók számára a továbbtanulás és a munka világa felé egyaránt. Az elmúlt évek során számos diák szerzett már DSD 1 vagy DSD 2 típusú nyelvvizsgát. A gimnázium vezetősége, tanárai és a Német Nemzetiségi Önkormányzat annak idején nagy lehetőséget látott a nyelvvizsga bevezetésében.

Eleinte a gimnázium a mezőberényi Petőfi Sándor Gimnázium beszállító iskolája lehetett, így évente négy tanulót küldhetett Mezőberénybe az ott zajló vizsgákra. A sikerek után először írásbeli, majd később a saját tanáraik és a német nyelvű elnök előtt teljes vizsgát is letehettek saját intézményükben a tanulók.

Aki a DSD 1-et megszerzi, 9. osztálytól küzdhet a DSD 2-ért, ami már a felsőfokú C szintnek felel meg. Ezek a vizsgatípusok belépőt jelenthetnek német, osztrák vagy akár svájci főiskolákra és egyetemekre is, emellett a későbbi elhelyezkedést is segíthetik. A diplomák megszerzéséhez 5. és 9. osztálytól tematikus felkészülésre van lehetőség heti két plusz DSD órával.

A gimnáziumban február 3-án egy DSD 1 próbanyelvvizsgát is rendeztek, melyen a 7/8 osztály három tanulója, Kulcsár Anna Helga, Vannai Lívia és Szakliczki-Gyenge Péter készültek fel a próbavizsgára, amin a 8/8 osztály tanulói is részt vettek. Az intézmény beszámolója szerint Gombkötő Anita tanítványai csodás plakátokat készítettek és remekül helytálltak.

– Jelenleg a 12. évfolyamosok DSD 2 eredményeit várjuk, a nyolcadikosaink pedig hamarosan DSD 1 vizsgát tesznek majd. Az írásbeli időpontja március 9, míg a szóbeli március 30-án lesz – tudtuk meg Árusné Erős Krisztinától, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatójától.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.