- hirdetés -

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem évek óta megrendezi Bölcs-Ész névre keresztelt, középiskolásoknak szóló országos tanulmányi versenyét több kategóriában. A Táncsics Mihály Gimnázium 11. osztályos tanulója, Pusztai Krisztina előkelő helyezést ért el az irodalomverseny döntőjében.

Idén elsőként a 2024-től megváltozó felvételi pontszámításhoz igazodva, a verseny döntőseit pluszpontokkal is jutalmazták, amit felhasználhatnak a továbbtanulás során. Krisztina az irodalomverseny döntőjében az 5. helyezést érte el, ez azt jelenti, hogy kimagaslónak számító, plusz 50 felvételi pontot szerzett. A verseny két levelezős fordulóból állt, ahol három-három kreatív fordulót kellett megoldaniuk a résztvevőknek.

Többek között kortárs versek Instagram-bejegyzésként történő feldolgozása, versfilm készítése és egy Hamlet-átdolgozás megírása volt a feladat. A közel 100 jelentkező közül a 10 legjobb helyezést elérő diák jutott be, akik aztán január 27-én Budapesten, a Pázmány Péter Egyetem főépületében szóban mérhették össze tudásukat.

Itt egy 4 perces előadás során kellett bemutatni egy kortárs lírát népszerűsítő projekttervezetet, újságírói vitát kellett modellezni, az előre megírt színdarabterv alapján, valamint egy elképzelt, 2123-ban tartott tárlatvezetést kellett rögtönözniük a versenyzőknek. Az ország minden tájáról, Budapestről, Veszprémből, Tatabányáról és Barcsról is érkeztek döntősök, végül közülük került ki ötödikként az orosházi versenyző. Pusztai Krisztina felkészítő tanára a versenyre Albert Roland volt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.