- hirdetés -

Kiss György amatőrcsillagász születésének 100. évfordulója alkalmából készültek emléktáblával a Mira Csillagászati Egyesület tagjai. A nagyszénási csillagda nevét is viselő Kiss Györgyhöz nem csak a csillagászat köthető, igazi polihisztorként verseket, elbeszéléseket is írt, valamint a fotózás is közel állt hozzá.

Kiss György 1923. február 2-án született Nagyszénáson. Első osztályos tanulmányait Orosházán végezte el, valamint sok időt töltött a városban nagymamájával is, míg édesapja dolgozott. A nagyszénási férfi önéletrajzában igen érdeklődő gyermekként írt magáról, ekkor hallott először a csillagképekről is.

– Itt hallottam először Édesapám szájából azt a szót, hogy Szíriusz. Apám tudta mi ez, és magyarázta ismerőseinek barátainak, hogy ez nem Sánta Kata, aki az ebédet viszi a Kaszásoknak―kik szintén ott vannak az égen―, hanem olyan csillagok melyeket a nép varázsolt ilyen meseszerű formába. Akkoriba’ hallottam a Hold szabadszemmel látható alakzatairól, hogy ott Dávid hegedül és erre Cicella táncol – írta Kiss György 1998-ban.

Munkaszolgálatosként Európa nagy részét bejárta, majd Nagyszénáson a postán kezdett dolgozni, később meg is nősült. Ekkor tért vissza életébe a csillagászat, apósa biztatására készítette el ugyanis első egyszerű lencsés távcsövét. A nagyszénási csillagászati szakkör megalakulás után a megye több városában tartott ismeretterjesztő előadásokat is. Kétszer a Szociális Kultúráért kitüntetést is megkapta, mielőtt 2000. augusztus 19-én váratlanul elhunyt. Az emléktábla avatóján Ravasz Tamás, az egyesület alelnöke így emlékezett meg az egykori amatőrcsillagászról.

– Áldozatos munkájának köszönhető, hogy az említett szervezetek – mint a csillagászati szakkör és az Idősek Klubja,– a mai napig jól működnek, hogy Nagyszénás felkerült a térképre. Az utókor nem tehet mást, csupán emlékezik. Most, e kerek évforduló kapcsán elkötelezett célunk, hogy minél többen megismerjék, hogy minél többen megemlékezzenek Kiss Györgyről, a csillagászról, a fotósról, a költőről, a közösségszervezőről – hangsúlyozta az alelnök.

A beszédek után Kiss György unokája, Szabó-Kiss Judit koszorúzta meg nagypapájának emléktábláját, majd a Nagyszénási Köztemetőben folytatódott a megemlékezés az egykori csillagászról.

Képek: Mira Csillagászati Egyesület

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.