- hirdetés -

A csillagászat páratlanul szerencsés tudományterület: értő művelői ugyanis rendkívüli látványosságok sokaságán keresztül tudják közelebb hozni az űr világát az erre fogékonyak számára.

Augusztus második teljes hetében különösen jó alkalom nyílik arra, hogy részesei legyünk ennek az élménynek, ugyanis nem csak a Hold és az óriásbolygók, de szemet gyönyörködtető mélyég-objektumok, és a Perseidák hullócsillagzápora is színesítik majd az éjszakai égboltot.

A tapasztalatok alapján sokkal többen érdeklődnek a csillagos ég csodái iránt, mint ahányan eljutnak olyan rendezvényekre, ahol közelebbről megismerhetik ezeket. Azért is jött létre az Egy hét a csillagok alatt programsorozata, hogy olyanokat is elérhessenek, akik egyébként nem értesülnek a hasonló eseményekről, így országos programként még többekhez jut el a lehetőség híre.

A Csillagvizsgáló blog kezdeményezésének célja ebben az esztendőben is az, hogy minél többen élhessék át a csillagos égbolt csodáit, a szabad ég alatt eltöltött idő alatt. Ahhoz, hogy a lehető legtöbb érdekességgel ismerkedjenek meg az érdeklődők, olyan időszakot kellett választani, amikor sokféle látnivalóval kecsegtet az ég, ezért is esett augusztus második hetére a választás. A kezdeményezéshez, országosan már harminc bemutatóhelyszín csatlakozott, többek között a nagyszénási Kiss György Csillagda, ahová augusztus 12-e éjszakára várják az érdeklődőket. Minr Fődi Andrásné szakkörvezetőtől megtudtuk, egész éjszakás programról van szó.

Élménydús programnak ígérkezik a hullócsillag les (Fotó: Rozgonyi Ildikó)

– Sötétedéstől, 13-a virradatig tart a program. Sötétedéskor – mikor a legjobban lehet – tartjuk meg a csillagkép túrát. Távcsövek segítségével bolygóészlelés, megnézhetik az érdeklődők „közelebbről” a Holdat, de az éjszaka fő programja a hullócsillag számlálás. A Perseidák meteorraj hullócsillagai már július végétől megpillanthatóak, de az augusztus közepi időpontban lesz legsűrűbb, ezért választottuk a 12-i időpontot, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt – mondja a programról a szakkörvezető.

A Gádorosi út (régebben Ságvári utca) 24. alatt viszonylag nagy terület várja a csillagok iránt érdeklődőket. Aki részt vesz a programon, vigyen magával matracot, nyugágyat a kényelmes megfigyeléshez, de van lehetőség sátor felállítására is, hogy az esetleg közben elfáradó gyerekek ott aludhassanak.

Rendkívül érdekesnek ígérkezik tehát az augusztus 12-i éjszaka, az pedig külön ráadás, ha valakinek a hullócsillag megpillantásakor, magában elmormolt kívánsága be is teljesedik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.