- hirdetés -

Augusztus 19-én egy emléktáblával tisztelegtek a megválasztása előtt állatorvosként dolgozó dr. Gulyás Mihály emléke előtt, születésének 100-ik évfordulója alkalmából, a Polgármesteri Hivatalban.

Hat hónappal ezelőtt, februárban jelentették be a Polgármesteri Hivatalban, hogy Orosháza első szabadon, demokratikusan választott polgármesterének, dr. Gulyás Mihálynak a nevét egy életműdíj alapítvány viseli majd, melyet minden évben egy alkalommal, az orosházi településalapítási ünnepségsorozat keretében nyújtják majd át egy arra érdemes személynek.

(Fotó: Horváth Bence)

Születésének 100-ik évfordulója alkalmából pedig egy emléktáblával szerettek volna tisztelegni a megválasztása előtt állatorvosként dolgozó férfi emlékének. Augusztus 19-én végre elérkezett a nagy nap, a Polgármesteri Hivatalban egy ünnepi összejövetel keretében leplezték le Bánfi Gábor alkotását.

(Fotó: Horváth Bence)

A rendezvényen először Kodály Zoltán Este a tábortűznél című művét hallgathatták meg a vendégek Szabados-Tóth László művésztanár előadásában, majd Bolla Márton, a Táncsics Mihály Gimnázium tanulója szavalta el Ady Endre A tűz csiholója című költeményét. A köszöntések sorát Orosháza polgármestere Dávid Zoltán nyitotta. Hangsúlyozta, olyan ember emléke előtt tisztelegnek, akinek az élete, munkássága mindenki számára példaként szolgálhat.

Dr. Gulyás Mihály 1921-ben született Kondoroson, 1948-tól kezdve közel 40 éven keresztül dolgozott állatorvosként. Kiderült, hogy hivatása mellett helytörténeti kutatásokkal is foglalkozott, melyet számos cikk, tanulmány vagy kötet őriz. 1995-ben Orosháza Városért kitüntető címet is kapott. Gazdag, szorgalmas munkával teli életet élt.

(Fotó: Horváth Bence)

– Emléktáblája a városházán kapott helyet, mert ő volt Orosháza első szabadon választott polgármestere. A pártérdeket félre kell tenni, mindenkinek a várost kell szolgálni – ezen elvek mentén vezette Orosházát 4 éven át. Nevéhez fűződik a Történelmi Emlékpark megépítése, az orosházi felüljáró alapkövének letétele, de fogadhatta Göncz Árpádot is a városban.

Minden gonddal szembenézett és minden feladatot elvégzett, amit ez a négy év tartogatott számára. Személyében egy olyan embert ismerhettek meg az orosháziak, aki a köz javát helyezte mindenek fölé és okosan, előrelátóan igazgatta a települést – emelte ki köszöntőjében a polgármester.

Az egykori polgármester lánya, Dr. Gulyás Olga köszöntőjében elmondta, nagy meghatottsággal és örömmel állnak itt az emléktáblánál, melyet alázattal és szeretettel alkotott meg Bánfi Gábor. Köszönetet mondott ezen kívül azoknak az embereknek, akik édesapja sírjára ismeretlenül elhelyeztek egy-egy virágot vagy gyertyát, valamint hogy polgármesterként is Miska vagy Misi bácsinak nevezték és emlékeznek rá a mai napig.

(Fotó: Horváth Bence)

Kiemelte Dr. Gulyás Mihály szakmai és közéleti munkásságát, hogy életével és munkásságával a jelen és az utókor számára is mély nyomot hagyott. Hogy milyen nagy hittel és ambícióval vállalta a polgármesteri szerepet, mindig a város érdekeit képviselve, megegyezésre törekedve.

Kondoros polgármestere, Ribárszki Péter is hasonlóan fogalmazott. Kiemelte, hogy szülőhelyén is őrzik Misi bácsi emlékét. Még életében, 1995-ben szervezték neki egy kiállítást összegyűjtött fényképeiből, kondorosi kordokumentumokból. 1998-ban emellett díszpolgári címet vehetett át.

(Fotó: Horváth Bence)

A köszöntéseket követően nem maradt más hátra, mint az esemény legfontosabb pillanata, az emléktábla leleplezése, melyet érdeklődve vettek szemügyre a vendégek, családtagok és tisztelők. Szabados-Tóth László ezt követően Bartók Béla egyik szerzeményét, a Román néptáncok első tételét adta elő, majd állófogadással zárult a rendezvény.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.