- hirdetés -

Egy különleges esemény házigazdája lehetett január 27-én a Justh Zsigmond Városi Könyvtár. Az Orosházi Mályvavirág Pont Gyöngyőrzők című rendezvénye az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét programjaihoz kapcsolódott, az érdeklődők érdekes előadások, gyöngyfűzés és szobakoncertek részesei lehettek.

Több üzlet vagy bolt is rózsaszínbe öltöztette a kirakatát a héten, ezzel is támogatva az Európai Méhnyakrák Megelőzési Programot, egyben felhívta a figyelmet a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban tartott pénteki rendezvényre. Az intézmény és az Orosházi Mályvavirág Pont kapcsolata hosszú időre nyúlik vissza, korábban egy Mályvavirág Polcot is kialakítottak a könyvtárban, ahol igyekeztek a hasonló témájú könyveket, kiadványokat elérhetővé tenni.

A könyvtár igazgatója, Buzai Csaba is elmondta, hogy örömmel adtak helyet a rendezvényének, hiszen az Orosházi Mályvavirág Pont kiváló munkát végez. Elsőként a rendezvény szervezője, Farkas Attiláné Edit köszöntötte a szépszámú vendégsereget és osztotta meg velük személyes tapasztalatait és céljait.

– Próbáltam a mai estét úgy szervezni, hogy inkább a pozitívumok felé menjünk. Én magam is érintett vagyok ebben a betegségben, amit 2018-ban diagnosztizáltak. Mikor túl voltam a kezeléseken, akkor döntöttem úgy, hogy nyitok Orosházán egy ilyen pontot, hogy minél kevesebb nőtársam kerüljön hasonló helyzetbe, vagy ha már belekerült, tudjon kérdezni – árulta el.

Elmondta, hogy annak idején ő nem nagyon tudott kihez fordulni a diagnosztizálás után, ezért nem árt, ha mindenki tudja, hogy van segítség, nincsenek egyedül a betegek. A programok a pszichológusként dolgozó Varga Alexandra előadásával kezdődtek, aki maga is a Mályvavirág Pont egyik önkéntese. A fiatal lány beszámolt arról, hogyan látja a nőiességet érintő megbetegedések pszichés hátterét.

– Manapság egyre több olyan endokrin vagy rákos megbetegedés létezik, ami a nőket olyan módon is érinti, hogy nemcsak a testi tünetek miatt, de a pszichés faktorokban is jelentős károsodást szenvedhetnek. Jelentheti ez az önértékelésüket, testképüket, énképüket, identitásukat, én pedig abba szeretnék most betekintést nyújtani, hogy ezek milyen folyamatok lehetnek pszichésen és hogyan lehet ezeken segíteni – mesélte.

Farkas Attiláné Edit még a rendezvény elején köszöntőjében azt is elmondta, hogy a kezeléseket ő leginkább a zene segítségével élte túl. Nem véletlen tehát, hogy az előadást követően szobakoncertekkel folytatódott a programsorozat. A teljesség igénye nélkül fellépett Törköly Márton, Fenyvesi-Petrec Teodóra és Fenyvesi Antal, a Csókolom, átjöhetek játszani? formáció vagy éppen Frankó Attila és Vári Gábor gitárduója.

Közben közös gyöngyfűzésre is lehetősége nyílt a résztvevőknek, mely szintén egy nagyon pozitív célt szolgált. Az elkészült karkötők ugyanis nőgyógyászati betegekhez kerülnek majd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.