- hirdetés -

Elkezdődik a hét végén a versenyszezon a birkózók számára. Szombaton rendeznek országos felnőtt válogatóversenyt, ahol természetesen az Orosházi Spartacus Birkózó Klub (OSBK) versenyzői is érdekeltek.

Már csak két hónap és elkezdődik az év első világversenye az U23-as korosztályba tartozó birkózók számára. A március 16-án kezdődő bukaresti U23-as Európa-bajnokságon szeretne ott lenni az orosházi klubból Szél Anna és Jochim Márk. A cél érdekében a két versenyző az alapozás végét kemény munkával, táborozással töltötte.

Jochim Márk még utolsó éves junior, de be szeretne mutatkozni egy korosztállyal feljebb is. Képességei, munkája alapján erre már tavaly is lehetősége nyílhatott volna, de eltört a keze és a sajnálatos sérülés megakadályozta benne. Most – mint elmesélte – minden rendben van.

Jochim Márk (pirosban) szeretne a hét végén egyel feljebb lépni a dobogón (Fotó: OSBK)

– Az év első három hetét a válogatott keret edzőtáborában töltöttem. A tavalyi sérülések rendbe jöttek, így teljes értékű munkát tudtam végezni. Tatán, az első két hétben az erőnléten és az állóképesség fejlesztésén volt a hangsúly, viszonylag keveset birkóztunk. Úgy érzem, erőnlétileg rendben vagyok. A harmadik hetet a az akadémián töltöttük (Kozma István Birkózó Akadémia – KIMBA) és itt feküdtünk rá jobban a birkózásra. Az elején még érződött, hogy december óta, az alapozás miatt alig birkóztunk, de a hét vége felé már sokkal jobban ment a küzdelem. Szeretnék minimum döntőt birkózni. Jó lenne, ha a jelenlegi felnőtt válogatott, Vida Csabival nem elsőre kerülnénk össze, hanem csak a döntőben. Ha eljutok addig, ott már bármi lehet – mondta el a válogatóval kapcsolatban Jokó, azaz Jochim Márk.

Szél Anna tért haza egy hosszú edzőtáborozásról, Kirgizisztánból. Mint arról beszámolt, ő is jól van, egészséges és várja a múlt hétvégi válogató versenyt, ahol az 57 kilósok között lép szőnyegre.

Szél Anna sok ilyen szép pörgetést szeretne megcsinálni az ellenfeleken (Fotó: Horváth Bence)

– Hosszú volt a tábor, de nagyon örülök, hogy ott lehettem. Nagyon sok jó ellenféllel tudtam birkózni és a megfelelő edzőpartnerek rendkívül fontos elemei a felkészülésnek. A birkózásomon még érződik, hogy két hónapig szinte csak futottunk és erősítettünk, de ez is sokat alakult a kinti tíz nap során. Nagyon bízom benne, hogy sikeresen tudom venni ezt a szombati első lépcsőfokot és a saját elvárásaimnak megfelelően tudok birkózni márciusban Bukarestben. A súlyom rendben van – két kilót kell leadni – jöhet az idei első verseny – foglalta össze a Spartacus kitűnősége.

A válogatóval kapcsolatban természetesen megkérdeztük Páli Sándort az orosházi klub vezetőedzőjét is.

– Mindkét versenyzőnk számára fontos verseny lesz a szombati. Különösen igaz ez Annára. Az ő esetében arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy szeptemberben olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz. Az olimpiára az Európai versenyzőknek sokszor nehezebb kivívni az indulási jogot, mint ott végigküzdeni a versenyt és Anna számára a távolabbi cél, az olimpia felé is ez, a mostani verseny az első lépcsőfok. Magam részéről nagyon bízom benne, hogy mindketten az elképzeléseinknek megfelelően szerepelnek. Márk és Anna mellett elvisszük a válogatóversenyre két első éves junior versenyzőnket, Páli Mirellát és Gábor Zalánt is. Az ő számukra még elsősorban a tapasztalatszerzés, a versenyrutin növelése a fő cél – fűzte hozzá a vezetőedző.

Arról, hogy az itt elmondottakból mi valósul meg a versenyen, jövő hétfőn számolunk be az OrosCafén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.