- hirdetés -

XXII. epizódjával folytatódott péntek este a nagysikerű sorozat, az „Alma a fájától”. Deák György vendégei ezúttal Szél család tagjai voltak, akik mindnyájan – így, vagy úgy – kötődnek a birkózáshoz.

A sorozat létrehozója, szerkesztője, Deák György bevezetőjében elmondta, hogy a Szél család bemutatása mellett bevallott célja az estének a birkózó sport és a több, mint száz éves orosházi birkózás népszerűsítése. Természetesen nem hiányozhatott a PMK. Szokolay terméből a mini tárlat, mely ezúttal megszámlálhatatlan éremből, serlegből, különböző trófeákból, elismerésekből állt, melyeket a család különböző tagjai szereztek eddigi pályafutásuk során.

A Szél Attila – a gábortelepi gyerekkortól a birkózó szövetség elnökségi tagságáig

Elsőként az „almafa”, azaz Szél Attila lépett színpadra, akiről megtudhattuk, hogy úgy lett az Orosházi Spartacus Birkózó Klub elnöke és a Magyar Birkózó Szövetség elnökségi tagja, hogy életében egy percet sem töltött sportolóként birkózó szőnyegen. A beszélgetés során megismerhettük gábortelepi gyerekkorát, a Mezgés, első orosházi éveket és megtudhattuk, hogyan talált élete párjára és hogyan került legidősebb fia révén a birkózó sport közelébe. A műsorvezetővel közösen felemlegették a 2020-ban száz éves orosházi birkózás nagy alakjait, meghatározó versenyzőit, edzőit.

A sorozat rendszeres nézői tudják, hogy Deák György mindig készül valamilyen meglepetéssel vendégei számára. Ezúttal Attilát lepte meg egy kedves videó üzenettel, amit az egykori kollégista társ, osztálytárs és jó barát, a kitűnő énekes, Balázs Pali küldött. Később – kicsit a költészet napjához is kapcsolódva – Attila egyik kedves versét hallhattuk Birki Erika és az Alapfokú Művészeti Iskola tanára, Fenyvesi Antal tolmácsolásában. Aztán a „fa” mellé érkeztek sorra az „almák”, elsőként Szél Dávid, közgazdász, első osztályú nemzetközi versenybíró. Róla is sok érdekességet tudhattunk meg, csakúgy, mint öccséről, a jelenleg segéd operatőrként dolgozó, egykori többszörös korosztályos magyar bajnok és ijúsági Európa bajnoki bronzérmes birkózóról.

Nem csak beszéltek a birkózásról, be is mutatták

Nem csak beszéltek ezen az estén a birkózásról, de egy kis ízelítőt is láthatott a közönség a Spartacus két ígéretes fiatalja, Somogyvári Milán és Szűcs Letícia jóvoltából. A rögtönzött szőnyeg mellett természetesen szakavatott nemzetközi bíró, Szél Dávid ügyelt a szabályos küzdelemre.

A bemutató után következett a legfiatalabb „alma”, az Ifjúsági Olimpiai ezüstérmes, U23-as Európa bajnok birkózó, Szél Anna személyében. Róla is sok érdekeset tudhattunk meg. Attól kezdve, hogy miként lett birkózó, addig, hogy szinte berobbant a birkózásba, a sikereken át a mostani állapotig, amikor is búcsút mondhatott a párizsi olimpiai álmoknak és sérülése utáni rehabilitációját végzi. Itt sem maradhatott el a meglepetés, de ezúttal nem videóban, hanem élőben érkezett a színpadra Anna és a női válogatott edzője és szinte második anyja, Ritter Diletta, vagy ahogyan előbb ismerték, Diletta Giampiccolo. Ez a beszélgetés is hozott könnyeket, de sok-sok nevetést is.

Diletta Giampiccolo, Anna edzője is az est vendége volt

A birkózás mellett az egész estét meghatározta a különböző beszélgetésekből egyöntetűen előkerülő meleg, családi szeretet. A végére az is kiderült, hogy valószínűleg a közeli jövőben újra együtt lesz a család. Anna már hazaköltözött Orosházára, Balázs és párja is itt vettek telket, melyre építkezni szeretnének, és Dávid is Orosháza felé kacsintgat Érsekvadkertről.

A slusszpoénról, az este utolsó meglepetéséről Deák György gondoskodott, aki bejelentette, hogy ősszel, egy rendhagyó „Alma a fájától” keretében a 12 éves sorozat elköszön közönségétől.

(Fotók és kiemelt kép: Csányi József)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.