- hirdetés -

A piacon járók és a Könd utcán sétálók érdeklődve figyelik, milyen munkálatok zajlanak az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola udvarán. Fontos változás következik be hamarosan az intézmény életében, a 2023/2024-es tanévtől kezdődően ugyanis a főépület mellett konténertantermekben tanulnak majd a diákok. A konténerek helyének kialakítása az elmúlt hetekben már el is kezdődött, ennek lehetnek szemtanúi az arra járók.

– Elbontottuk a raktárépületünket, valamint a piac és az iskola közti kerítés egy részét. Emellett áthelyeztük a biciklitárolónkat és a kis faházunkat is – mesélte Víghné Pintér Lilla, az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója. – A konténertantermek telepítésének kezdetét május végére tervezzük, reményeink szerint a nyár marad a tereprendezésre és a konténerek berendezésére, így szeptember1-jén elkezdődhet a tanítás az új helyszínen is. Minden hatóság és szakember segítő szándékkal mellettünk áll, így köszönjük nekik is a munkájukat, illetve hálásak vagyunk a képviselő testületnek, amiért visszakaphattuk az érintett területet a piacból. Máshogy nem tudtuk volna megoldani a kialakult helyhiányt. Kinőttük az iskolánkat, a két tannyelvűség miatt szükségünk van az új tantermekre. Az idegen nyelv oktatása csoportbontásban a leghatékonyabb, és számunkra a minőségi oktatás az első.

A konténerkomplexum három 52 négyzetméteres tanteremből, egy folyosórészből, egy tanári szobából, mellékhelyiségekből, valamint egy raktárhelyiségből áll majd. A modern, akadálymentesített épületegység termei szépek, kényelmesek, tágasak és világosak, hatalmas redőnyös ablakokkal, légkondicionálóval és aktív táblákkal ellátottak.

A konténeregységek minden engedélyeztetésen átmentek, minden törvényi előírásnak megfelelnek tűzvédelmi és balesetvédelmi szempontból is. Magyarországon több helyen, többek közt Dunaharasztiban és Szigetszentmiklóson is láthatunk példát hasonló konténeriskolára.

A terület felülnézetből

– A közeljövőben számos feladat vár még ránk, ilyen elsőként a közművesítés – folytatta az igazgató. – A következő lépés a víz-, szennyvíz- és árambekötés lesz, ehhez hamarosan felássák az egykori biciklitárolónk területét. Mivel minden konténeregységet villanyfűtéssel melegítjük majd fel, így a gáz bevezetésére nem lesz szükség. Az internet kialakítása is hamarosan megkezdődik, minden helyiségben Wi-Fi hálózat áll majd rendelkezésre. Nagy örömünkre a tervezőmérnökünk mindent meg tudott oldani úgy, hogy a helyi oltalom alatt álló kocsányos tölgyünk továbbra is szépíthesse a környéket. Ha ezek a munkálatok befejeződtek, az aljzatot szintezik majd a szakemberek, a kiegyenlített talajra kerülnek majd rá a konténeregységek.

– Egyelőre húsz darabot fognak itt összeállítani tizennyolc nap alatt hatnapos munkaidőben. Nagyon izgatottak vagyunk. Nyitott iskola lévén szeretettel várjuk majd az orosháziakat egy bemutató sétára az elkészült konténeriskolánkban – tette hozzá Víghné Pintér Lilla.

Az iskola vezetősége úgy véli, a diákok komfortérzete a konténertermekben ugyanolyan lesz, mint bármely téglaépületben. A külső megjelenést tekintve pedig egy igazán modern, látványos képpel gazdagodik majd a város. Egyelőre a fehér színű konténeregységek lapos tetőt kapnak, az elkövetkezendő öt évben viszont nyeregtető kerül majd rájuk, ezzel is esztétikusabbá téve a környezetet.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.