- hirdetés -

Az új év beköszöntével rengetegen fogadják meg, hogy lefogynak, egészségesen fognak táplálkozni. Sokan azonban elfeledkeznek egy másik fontos tényezőről, a szellemi egészségről. A mai világban számtalan stresszhelyzet alakul ki körülöttünk, nagy a bizonytalanság, ami sokszor átcsaphat szorongásba és depresszióba. Erről kérdeztük Varga Alexandra pszichológust.

Az emberek mindig is fontosnak tartották, hogy néznek ki, milyen képet mutatnak magukról a külvilág felé. Különösen igaz ez most, amikor a közösségi médiában éljük mindennapjaikat. Varga Alexandra pszichológus elmondta, a külcsín túlságosan is kiemelt figyelt kap, míg mentális egészségünk a háttérbe szorul, pedig ez határozza meg egész működésünket.

– Szerencsére azt veszem észre, hogy terjed az üzenet fontossága, és egyre többen képviselik a közösségi médiában is ezt az újhullámot. Pszichológusok, ismert emberek hívják fel a figyelmet a mentális egészségre, de a külsőségekhez képest, még mindig eléggé a háttérbe van szorítva – emelte ki Varga Alexandra.

A pszichológus hozzátette a közösségi médiának köszönhetően bennünk van egy társas összehasonlítás. Az oldalakon szembe jönnek velünk a tökéletes személyek és életek, amelyek azt az érzést keltik, hogy mi, miért nem lehetünk olyanok. Ez szintén erős szorongást kelt az emberekben és elérhetetlen példát állít a fiatalok felé, amely az énképüket is roncsolja.

Fotó: Horváth Bence

– A testkép mellett minden korszaknak megvannak a maga terhei is. Ez az időszak is rendkívül nehéz és érzelmileg megterhelő. Kezdődött a koronavírussal, aztán jött a háborús-helyzet, az energiaválság és az infláció. A bizonytalanság uralkodik az életben, ami jelentős mértékben befolyásolja az emberek mentális egészségét – mondta a szakember.

Kiemelte, szerencsére egyre kevésbé számít tabunak pszichológushoz járni. Egyedül a kisebb településeken fordul elő, hogy megbélyegzik azokat, akik szakemberhez fordulnak, és mindenkinek az életében eljöhet az a pillanat, amikor segítségre lesz szüksége. Varga Alexandra hangsúlyozta, igazán bátor dolog felismerni ezt és elfogadni.

– Az önismeret rengeteget tud segíteni, amit akár már az iskolában is lehetne tanítani a korhoz igazodva. Ki vagyok én? Miben vagyok jó, és miben nem? Ennek alapján elindulni, hogy mik a határaim, így nem erőltetjük azt, amiben nem vagyunk jók. Emellett a visszajelzések is értékesek, ha azok nem üres kritikák, hanem reálisak és építő jelleggel szolgálnak – mondta Alexandra – Erre jó megoldás lehet az énidő is, a sport, a művészet, a természet közelsége, az olvasás, mind segít kiszellőztetni a rengeteg ingert és frusztrációt, hiszen soha nem éltünk még ilyen ingergazdag világban – tette hozzá.

Mivel gyerekekkel is sokat dolgozik látja, hogy ez a környezet rájuk is hatással van. Varga Alexandra szerint, soha nem volt ennyi figyelemzavaros gyerek, mint most. A fiataloknál is egyre több a depresszió, amely elmehet abba az irányba, hogy alkoholhoz, drogokhoz nyúlnak, vagy önbántalmazásba kezdenek. Fontos tudatosítani, hogy nem baj, ha nem tudják rögtön mit szeretnének az élettől. Egy stabil, támogató család vagy akár a pedagógusok rengeteget tudnak segíteni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.