- hirdetés -

Egy több mint 50 éves múltra visszatekintő megmérettetésen, az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny első fordulóján vettek részt nemrég a Táncsics Mihály Gimnázium tanulói. Öten közülük a megyei döntőbe is továbbjutottak, melynek az intézmény adhat otthont februárban.

A Táncsics Mihály Gimnázium pedagógusa, Francziszti László elmondta, hogy az Irinyi-verseny egy nagyon rangos megmérettetésnek számít, ha valaki eljut az országos döntőbe, annak az eredmény a későbbi egyetemi tanulmányaival kapcsolatban is komoly presztízzsel bírhat. A gimnázium tanulói is hosszú évek óta rendszeres résztvevői a versenynek, Francziszti László pedig hatodik éve vezeti az ezt megelőző felkészítő szakkört.

A diákok heti két órában készülhetnek fel, elsősorban a biológia-kémia tagozatosokat várják, de a kémia iránt érdeklődők számára is mindig nyitva áll az ajtó, ha magasabb szinten szeretnék tanulni a tantárgyat. Maga a verseny háromfordulós, jelenleg az írásbelin vannak túl a diákok. Az intézményből heten indultak el, öten közülük pedig továbbjutottak a megyei döntőbe.

Februárban rendezi a gimnázium a megyei a forduló, melyre a 9-10. osztályos diákok készülnek (Fotó: Horváth Bence)

A versenynek ezt az állomását korábban többször is megrendezte már az iskola, majd sokáig a békéscsabai Belvárosi Gimnázium és a Szegedi Tudományegyetem (Csongrád és Békés megyéket összevonva) tartotta meg a fordulót. Az idei évben azonban dr. Kaáli Nagy Géza professzor adományának köszönhetően ismét lehetőség nyílt arra, hogy a Kaáli Program keretében, színvonalas körülmények között újra a gimnázium legyen a házigazda.

A diákok évfolyamonként indultak, a 9.B osztályból Alzubi Alhasan, Misota Edit és Pintér Netta, míg a 10.B osztályból Csesznok Balázs és Viczián Márk folytathatja a megmérettetést. A megyei döntő február 23-án, csütörtökön lesz a Táncsics Mihály Gimnáziumban, ahova a megye több iskolájából is érkeznek diákok, itt már elméleti és gyakorlati feladatok is várnak rájuk. A tét nem kicsi, hiszen ezt a fordulót már az országos döntő követi. Ezt követően sem lesz megállás, hiszen másnap, február 24-én már kistérségi biológia versenynek ad otthont az intézmény.

Kiemelt képen: A Táncsics Mihály Gimnázium megyei döntőbe jutó diákjai és felkészítő tanáruk, Francziszti László. A képről hiányzik Pintér Netta (Fotó: Horváth Bence)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.