- hirdetés -

Közel harmincan tettek alapfokú bírói vizsgát a birkózók hagyományos évindító Érd Kupáján, köztük orosházi fiatalok és versenyzők.

A birkózás világában a versenyzők, edzők és egyesületek mellett komoly szerepe van a versenyek sikeres lebonyolításában a bírói karnak és versenytitkárságnak. Ez egy rendkívül sokrétű és összetett feladatnak számít. Korábbi, orosházi sportolók kedvenc pillanatai nevű sorozatunkban többek közt a már nemzetközi versenyeken mérkőzéseket vezető Szél Dávid mesélt róla.

Hangya János, az Orosházi Birkózó Egyesület vezetőedzője elmondta, a sportágban a bíráskodásnak több funkciója, szerepköre is van, például az asztalbíráskodás, a pontozás és persze a leglátványosabb rész, a szőnyegbíráskodás. Az előbbiek esetében az adott mérkőzés állását kell megfelelően vezetniük, például, hogy egy adott akció 2 pont, 3 pont vagy hogy éppen 8-2 az állás. A mostani, Érden rendezett versenyen mindhárom szerepkört kipróbálhatták a vizsgázók.

Az Orosházi Birkózó Egyesületet Bakos Ferenc képviselte, aki a versenyzés mellett is szeretne részt vállalni szeretett sportágában. A résztvevőkre még decemberben egy többnapos, reggeltől estig tartó elméleti oktatás várt, majd egy online elméleti vizsgán vettek részt. A hétvégi, érdi verseny volt az, ahol élesben is megfigyelték őket. A zökkenőmentes lebonyolításban, a rendező Érdi Spartacus és az MBSZ Bíró Bizottsága mellett a nemzetközi bírók is kivették a részüket. Megfigyelőik értékelték a munkájukat és szombaton este már meg is kapták az emailt, hogy kinek sikerült és kinek nem. Utóbbi Ferencet egyáltalán nem fenyegette, hiszen kiválóra vizsgázott.

Az Orosházi Spartacus Birkózó Klub edzői és versenyzői közül hárman is vizsgáztak. Páli Sándor a sportág grundbirkózó szakágában szeretné kamatoztatni a bírói végzettséget, míg Laczkó Petra és Páli Mirella szintén a versenyzői karrierjük mellett a bíráskodás terén is szeretnék kivenni a részüket a birkózásból. Páli Sándor elmondta, hogy még decemberben, a tanfolyam harmadik napján Újpesten is részt vettek egy kisebb versenyen, mely szintén sikeresen zárult.

Mindannyian sikerrel teljesítették az elméleti vagy gyakorlati feladatokat, bíznak benne, hogy idővel akár az olimpián is képviselheti valaki bíróként a sportágat Orosházáról. Ugyan már nem versenyzik, de a szintén orosházi Garami Erik is úgy döntött, benne szeretne maradni a sportág vérkeringésében, így az érdi versenyen ő is sípot ragadott vagy éppen a pontozást figyelte. A többiekhez hasonlóan ő is sikerrel teljesítette a vizsgát, így a jövőben vele is találkozhatnak majd a versenyeken bíróként a birkózást követő érdeklődők.

Kiemelt képen: Sokan, köztük orosházi birkózók tettek sikeres bírói vizsgát szombaton Érden (Fotó: Magyar Birkózó Szövetség)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.