- hirdetés -

Sorozatunkban orosházi illetőségű sportolókat faggatunk ki pályafutásuk legboldogabb vagy legmeghatározóbb pillanatairól. Ezúttal Szél Dávidot kérdeztük meg, aki a versenyzést követően bíróként helyezkedett el a birkózásban, több rangos világversenyen is vezetett már döntőt vagy bronzmérkőzést.

– 2001-ben ismerkedtem meg ezzel a fantasztikus sportággal és mondjuk úgy a főiskola végéig, tehát olyan 2013-2014 környékén fejeztem be a versenyzői karrierem, akkoriban még szőnyegre léptem néha a junior korosztályban. A bírói karrier is eközben kezdődött, még 2012 elején ez pedig a mai napig tart. Igazából versenyzőként mindig ott voltam a válogatott közelében, de úgy effektíve válogatott sose voltam, a kadet- és junior karrierem alatt.

Egyszer viszont kaptam egy nagy lehetőséget, mikor meghirdették az első ifjúsági olimpiát, amit 2010-ben Szingapúrban rendeztek. Volt egy kvalifikációs verseny előtte Poznańban, Lengyelországban, azon részt is vettem a 76 kilogrammos súlycsoportban. Sajnos nem sikerült jól, mert két vereséggel zártam, de a mai napig meghatározó emlék, hiszen fantasztikus élmény volt, hogy képviselhettem Orosháza mellett Magyarország színeit is egy versenyen – árulta el.

Egy ifjúsági magyar bajnoki címre a legbüszkébb versenyzői pályafutásából, itt éppen egykori csapattársával, Mátyási Tamással birkózik hazai közönség előtt a döntőben (Fotó: Facebook)

A magyar mezőnyben többször is volt korosztályos évei alatt magyar bajnok vagy diákolimpiai bajnok, de ahogy közeledett a középiskola vége vagy főiskolai éveinek eleje, akkor úgy döntött, inkább tanulmányaira fordít nagyobb hangsúlyt. Egy felnőtt magyar bajnoki ötödik helyezést a szabadfogású kategóriában így is elért a vége felé, a korosztályos bajnoki címei közül pedig egy ifjúsági korcsoportban elért aranyéremre tekint vissza legszívesebben.

A 85 kilogrammos kategóriában a dobogó legfelső fokára ugyanis hazai közönség előtt állhatott fel. Egy nehéz ágra sorsolva sikerült elverekednie magát a döntőig, ahol éppen csapattársa, Mátyási Tamás ellen szerezte meg a bajnoki címet.
– Ráadásul ez volt az utolsó magyar bajnoki címem, ezüst- és bronzérmeket utána is szereztem országos versenyekről, de ezt a pillanatot mondanám ebben a kategóriában a legemlékezetesebbnek – idézte fel.

Páli Sándorral, Márta Mihállyal és Hencz Gyulával egy veterán világbajnokságon (Fotó: Facebook)

A 9 évvel ezelőtti londoni olimpia előtt Isztambulban rendeztek kvalifikációs világbajnokságot. Dávid oda szurkolóként utazott, de mint mondta, így is emlékezetesre sikerült a program.
– Akkori olimpikonunk, Kiss Gergely indult és páran a csapatból úgy gondoltuk, megnézzük élőben. Kimentünk egy kis Opel Astrával Isztambulba, úgy, hogy nem is volt szállásunk, az autóban aludtunk. Viszont összebarátkoztunk a nagycsarnok melletti ökölvívó terem egyik munkatársával, így ott meg tudtunk fürdeni, meg rendbe szedni magunkat a következő napra.

Maga a csarnok és a légkör is fantasztikus volt, Gergő is jól birkózott, de pont lecsúszott, mert akkoriban változtatták meg a kvalifikáció rendszert. Akkor lettem szerelmes Isztambulba és ez a mai napig tart, azóta már többször is voltam ott. Abban az időszakban kezdődött egyébként a bírói karrierem, ami így már régebb óta tart, annak ellenére, hogy még mindig fiatalnak számítok benne. Az első versenyem egy szentesi diákolimpián volt és hát izgalmasan alakult, de megerősített az elhatározásban, hogy ezzel szeretnék foglalkozni – idézte fel.

Rövid idő alatt több szintet is ugrott a bíráskodás terén, fiatal kora ellenére már számos nemzetközi versenyen fújta a sípot (Fotó: Facebook)

Rövid idő alatt sikerült eljutnia Magyarországon az első osztályú szintre, Péteri László és Bacsa Péter, az akkori bíróbizottság vezetői pedig úgy döntöttek, hogy esélyt adnak neki ahhoz, hogy megszerezze a nemzetközi minősítést. Ezt 2014-ben Belgrádban, egy veterán világbajnokságon sikerült is abszolválnia, azóta pedig nemzetközi szinten is eljutott az első osztályig.

– Nemzetközi szinten a harmad-, másod- és első osztály után van egy negyedik, olimpiai kategória. Harmad- és másodosztályú bíróként nemzetközi versenyeken vehetsz részt, ott a korosztály nem számít. Az első osztályú bírók utazhatnak utánpótlás világversenyekre, én itt a tűzkeresztségen egy Zágrábban rendezett kadet világbajnoksággal estem át, melyre engem delegált a Magyar Birkózó Szövetség és a bíróbizottság. Ott kaptam meg az esélyt, hogy vizsgázzak az első osztályú kategóriára, ami sikerült is, azóta járhatok utánpótlás világversenyekre.

Számos országba eljutott, többek közt Iránban is vezetett mérkőzéseket (Fotó: Facebook)

Nagyon sok olyan országba eljutottam, ahol ez a sportág erős hagyományokkal rendelkezik, például jártam már Iránban, de a kaukázusi országok közül is csak Örményország maradt ki. A legnagyobb eseménynek mégis egy hazai versenyt mondanék, a Budapesten rendezett U23-as világbajnokságot, ahol döntőt és bronzmérkőzést is vezethettem. Voltam az elmúlt időszakban junior Európa-bajnokságon, valamint egy európai ifjúsági olimpiai fesztiválon 2019-ben. Jelenleg pedig a szövetség bíróbizottságának a tagjaként is dolgozom, ami szintén egy nem kis feladat, de egyben szép kihívás – tette hozzá.

Dávid következő rangos versenyei közül az egyik egy U23-as világbajnokság lesz, amit egy számára már ismerős helyszínen, Belgrádban rendeznek majd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.