- hirdetés -

Új év, új körömdivat! Színek, formák és minták tekintetében is minden esztendő újat hoz a körmös szakmában, amely az egyik leginnovatívabb terület a XXI. században. Sitkei Szilvia kézápoló, műkörömépítő és lábápoló mester, szakoktató árulja el ma nekünk, hogyan lehetünk trendik a 2023-as évben.

– Az év színe a Viva Magenta – kezdi Szilvia. – Ez a hír sokak örömére szolgál, hisz egy igazán élénk árnyalatról van szó, amely magával hozza más borzasztóan élénk színek favorizálását is. Várható lesz idén a vad, kirívó, hivalkodó körmök kavalkádja. Papíron még itt van a tél, így a kék és a piros színek is terítéken vannak, de már karácsony táján is sokkal többen választották a pinket és annak változatait a megszokottnál.

Rengeteg újdonságra számíthatunk 2023-ban. Az örök klasszikus francia körmök terén is várható változás. A háromféle mosolyvonallal – drámai, biznisz és sport – készíthető, fehér végű francia körmök helyett idén a fekete vég számít majd divatosnak, amit viszont csak egyféleképpen, nagyon vékony vonalon visznek fel a műkörömépítők. De az ennél jóval merészebbek is örülhetnek az idei trendeknek, hisz a játékosság számos formában megjelenik majd a körmökön. Ezek egyike a cartoon technika.

– A cartoon rajzfilmet jelent. Ennél a stílusnál olyan hatású körmöket képzeljünk el, mint amiket nem megfestettek, hanem inkább megrajzoltak. A matt és a fényes lakkok játékán alapszik a technika. Valójában a körmöt előbb teljesen lemattítjuk, majd körbekeretezzük, és bizonyos részeire fénypontokat viszünk fel. Már most is iszonyatosan dívik, az emberek imádják ezt a különleges hatást. Nekem is nagyon tetszik. Valami teljesen újat kapott általa a szakma.

A körömvilágban az a jó, hogy nincsenek benne korlátok. A választék annyira bő, hogy bárki megtalálhatja a hozzá illőt. Sitkei Szilvia elvként vallja, hogy nem a divat az igazán fontos, hanem a stílus. A vendégnek az alapján kell körmöt választania, hogy melyiket tudja majd viselni.

Ha valaki 70 évesen mustársárga körmökkel a kezén érzi jól magát, akkor az a szín illeni is fog hozzá. A lényeg, hogy összhangban legyen a köröm a viselőjével.

– Míg a cartoon körmök határozottak, merészek és feltűnőek, addig a 2023-ban szintén nagyon divatos opálos hatásúak épp az ellenkezői. Ezeket úgy képzeljük el, mint a régi rózsaszín selyemcukrokat. Nem csillogóak, nem is fényesek, helyette kellemesen visszafogottak. Az opálos hatás többféle technikával is elérhető, a lényeg, hogy a végeredmény finom és elegáns legyen – mesélte.

Szilvia szerint nincs lehetetlen. Közel 600 színnel dolgozik, de még ennyire sincs bekorlátozva, hisz keverni is tudja a lakkokat. Egy szakember számára szinte bármilyen árnyalat létrehozható, és még csak a színekről beszélünk, a minták és formák csak tovább szaporítják a lehetséges variációk számát.

– Előfordul, hogy egy elrontott köröm hoz egy új formát vagy díszítési technikát – folytatta. – Sőt, olyan is volt már, hogy anyaghiány miatt jött létre egy új fazon. Történt egyszer például, hogy egy körmösnek elfogyott a körömágy-hosszabbítója, de nem esett kétségbe, helyette csillámmal pótolta azt. Így jött létre a csillám-ombre köröm. Amit el lehet képzelni, azt meg is lehet valósítani. Ha az ember mindig nyitott az tanulásra, akkor meg végképp. Számomra is hozott új kihívást a 2023-as év. Idén százéves a Mickey egér, úgyhogy biztosan fogunk találkozni a kedves kis figurával a körmökön is. A tökéletes forma megrajzolását én is most fogom megtanulni. Nem lesz könnyű, de a végeredményért megéri.

A köröm az egyik legfontosabb téma a hölgytársaságban. Viselőik szeretnék lenyűgözni, túlszárnyalni egymást. De nem csak a szebbik nem képviselőit érdekli a téma.

Sokan úgy ülnek be a körmöshöz, hogy a párjuk vagy a gyermekük által választott színt és mintát kérik. Ha a kicsinek a traktorzöld szín tetszik, akkor nem egy esetben az anyuka azt is bevállalja. Úgyis csak néhány hétről van szó, utána jöhet a következő garnitúra.

Ma már a férfiak amellett, hogy szívesen segítenek a választásban, a saját kezükön sem idegenkednek a színektől. A manikűr sok éve része az íróasztal mellett dolgozók életének, de a fiatalok körében egyre inkább terjed a festés is.

– Nem körömépítésről van szó, hanem lakkozásról és mintázásról. A tinédzserek és a húszas éveikben járók szeretik a merész újításokat, ezért szívesen festetnek körmeikre geometriai formákat vagy különféle szimbólumokat. Minden körmön más-más minta jelenik meg, de mindnek van valami jelentése, üzenete. Ez a Z-generáció stílusához hozzátartozik, ezek közül a fiúk közül többen járnak szemöldökszedésre, sőt, akár egy finom kis smink is belefér a hétköznapi viseletükbe. Igen, az én korosztályom azt mondja, elnőiesednek, de ha homokba dugjuk a fejünket, akkor is ez a valóság. Ezt látják a közösségi médiában, ez után mennek ők is. Külföldön már a finom kis minták átmentek neonszínű telibe lakkozott körmökbe, talán néhány hónap múlva ide is elér ez a trend. Most még nekem is nehéz elképelni, hogy hamarosan fiatal fiúk körmét festem, de ez a szakma tényleg annyira innovatív, hogy itt bármi előfordulhat – zárta Sitkei Szilvia.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.