- hirdetés -

Informatikusnak készült Kovács András Zoltán, de végül a rendőri pályán kötött ki. Határőrként kezdte, jelenleg pedig zászlósként, járőrparancsnokként végzi hivatását, 2022-ben őt választották az Év készenléti rendőrének. Mikor értesült az elismerésről, akkor is éppen egy éjszakai szolgálatból tért vissza.

Kovács András Zoltán nyolcadikos osztályos diákként először még Békéscsabára jelentkezett szakközépiskolába, az informatikai szakra. Akkoriban még nagyon nehéz volt bejutni oda, neki mégis sikerült, nem sokkal később viszont egyik ismerőse a határőri és a rendőri pályára hívta fel a figyelmét. A számára jobb és biztosabb hivatás lehetőségét megragadva iskolát váltott és Mezőhegyesre ment, ahol akkor indult először rendvédelmi gimnázium.

Ezt elvégezte, majd még két évet töltött Szegeden, a Rendészeti Szakközépiskolában. 2005-ben kezdett el dolgozni, de akkor még határőrként, mélységi határvadászként. Rendőr 2008 januárjában lett a Határőrség Rendőrségbe integrálódásával. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Közterületi Támogató Alosztályánál helyezkedett el, majd a 2017-ben újonnan megalakult Készenléti Rendőrséghez adta be pályázatát.

Annak idején határőrként helyezkedett el, a Készenléti Rendőrséghez 2017-ben csatlakozott (Fotó: Horváth Bence)

– Egy évvel korábban lett kiírva egy nyílt pályázat, én azt megpályáztam és meg is nyertem, azóta vagyok itt folyamatosan. Itt új kihívások vártak rám, hiszen a Készenléti Rendőrségen belül igen sokrétű feladatkörről beszélünk. Rengetegszer járunk le a határra, én Csongrád-Csanád vármegyében szoktam a határon szolgálatot teljesíteni, Mórahalomnál, Ásotthalomnál, Szegednél vagy Röszkénél. De sokszor kell helytállnunk Budapesten vagy éppen Debrecenben és Szegeden labdarúgó mérkőzések biztosítása során is – mesélte.

András jelenleg zászlósként, a Készenléti Rendőrség Bevetési Főosztályának járőrparancsnokaként tevékenykedik. Két évvel ezelőtt elvégzett egy drónokkal kapcsolatos képzést, mely szintén része lett a munkájának a kereséssel, kutatással kapcsolatos feladatok terén. Mint mondta, egy ilyen drónnak a kezelése konkrétan 8-10 ember munkáját is nagyon meg tudja rövidíteni.

– Ugye annak idején én informatikus akartam lenni a civil életben, szóval nem gondoltam volna, hogy ezt a tudást vagy érdeklődést én később majd a rendőrségi munkám során is kamatoztatni tudom majd. Először egyébként még 2015-ben hallottam arról, hogy drónoznak a határon és már akkor is nagyon érdekesnek találtam. Aztán amikor csatlakoztam a Készenléti Rendőrséghez és hallottam, hogy indult egy ilyen képzés vagy lehetőség, nem is gondolkodtam sokáig, jelentkeztem rá – idézte fel.

Munkája során többek között a korábbi, informatikában szerzett ismereteit is kamatoztatja (Fotó: Horváth Bence)

Munkáját a 2022-es év végén az Év készenléti rendőre díjjal ismerték el. Egy nappal korábban éppen egy éjszakai szolgálatból ért vissza a munkahelyére, amikor osztályvezetője hívatta.
– A szolgálatellátás miatt izzadt voltam és sáros, így mindenre számítottam, csak arra nem, hogy egy ilyen rangos elismerést kapok. Szóval igencsak meglepődtem a díjon, nem számítottam rá, de nagyon örülök neki. Egy nappal később pedig már a Polgármesteri Hivatalban találtam magam az átadó ünnepségen – mesélte.

A díjjal kapcsolatban hálás szívvel említette meg a csapatot, akikkel együtt dolgozik, mint mondta, egyébként is olyan embernek tartja magát, aki a csapatmunkában hisz. Munkatársai mellett családjáról is szívesen mesélt, amit persze hivatása mellett nem könnyű összeegyeztetni, de ha van egy kis szabadideje, akkor igyekszik minden percet velük tölteni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.