- hirdetés -

Bármilyen helyszínről és ügyről legyen is szó, a Készenléti Rendőrség munkatársai mindig számíthatnak egymásra. Így volt ez március 4-én Balatonfűzfőnél is, amikor orosházi készenléti rendőrök egy balesetre lettek figyelmesek, miközben Csopakra tartottak egy képzésre. A három rendőr nem gondolkodott, azonnal kiszállt az autóból, hogy segítsenek, ahol tudnak. Végül az egyik sérültet közösen húzták ki járművéből, hiszen a sokktól mozogni sem tudott, az autó pedig már füstölt.

Farkas István, Fekete Alex és Végh Zoltán elmondása alapján nem is lehet máshogy ezt a hivatást végezni, mint egy nagyon jó csapattal. Az Orosházi Készenléti Rendőrség tagjai – habár egyikük kivételével nem egy alosztályban dolgoznak – mégis bármiféle gondolkodás nélkül értettek egyet abban, segítenek a baleset helyszínén, amely még március 4-én történt Balatonfűzfő közelében.

– Éppen Csopakra tartottunk hárman. A kéthetes képzés második hétfőjén indultunk Orosházáról, amikor Balatonfűzfőnél beleszaladtunk egy közlekedési balesetbe. Hamar ott voltunk, körülbelül negyedikként érkeztünk a helyszínre, ahol egy személyautót láttunk, amely eléggé össze volt törve, illetve szemben, a mi sávunkban egy kamion állt – idézte fel Végh Zoltán, járőrparancsnok. – Amikor észleltük mindezt, odasiettünk a személyautóhoz, láttuk, benne ül egy ember, de nem száll ki. Ekkor tudtuk, hogy segítségre lesz szüksége. Az ajtót megpróbáltuk kinyitni, azonban a karosszéria az ütközés következtében összezúzódott, így kiékelődött az ajtó. Ezt aztán kifeszítettük, de a férfi továbbra sem reagált semmire. Nagyobb sérülést nem láttunk rajta, azonban nem mozdult, csak bólogatni tudott, valószínűleg sokkos állapotban volt – mondta.

A három készenléti rendőr először megbizonyosodott arról, nincs-e a sofőrnek gerincsérülése, mielőtt megpróbálták kihúzni. A motor eközben már füstölt, így gyorsan kellett cselekedniük, nehogy kigyulladjon az autó. Végh Zoltán bemászott a hátsó ülésre, onnan segített kifordítani az embert. Fekete Alex a Rautek-féle fogással kiemelte, majd arra a pokrócra fektette – biztonságos távolságra –, melyet időközben Farkas István járőrvezető az autóban talált.

– A negyven év körüli férfit végül a mentőautó vitte el, szerencsére a kiérkező mentőhelikopterre nem volt szükség. Mondhatni jókor voltunk jó helyen – hangsúlyozta Fekete Alex, aki már hat és fél éve dolgozik az Orosházi Készenléti Rendőrségnél, míg kollégái, Farkas István nyolc éve, Végh Zoltán pedig már huszonkét éve végzi hivatását. Elmondásuk szerint megragadta őket ez a szakma, hiszen amellett, hogy igen szerteágazó, nagyszerű érzés, hogy segíteni tudnak másokon.

A három rendőr azt javasolja, hogy aki ezt a hivatást választja, készüljön fel arra, hogy olyan kihívásokkal nézhet szembe, amellyel egy hétköznapi ember nem találkozik, de cserébe ott az emberek hálája és egy jó csapat, amely olyan, akár egy család.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.