- hirdetés -

A nyitás után számos programmal készül vendégeinek a Justh Zsigmond Városi Könyvtár. Az intézmény névadója éppen 160 évvel ezelőtt született, így a már szép hagyományokra visszatekintő Justh Zsigmond Szavalóverseny sem maradhat el.

Igazság, érzés és világnézet – ez a három teremti az írót, a művészt. Akinek ez nincs, az írja regényét főzőkanállal – vallotta ars poeticájában Justh Zsigmond, akinek rövid élete ellenére is jelentős volt irodalmi munkássága. Pusztaszenttornyán született, éppen 160 évvel ezelőtt és már korán kitűnt kortársai között sokoldalú érdeklődésével, hamarosan pedig az írói pályát választotta hivatásául.

Tanulmányait Budapest mellett számos külföldi városban folytatta, Kielben, Zürichben vagy Párizsban is megfordult. Irodalmi munkássága mellett kultúraszervező tevékenységével vált ismertté. Szülőhelyén parasztszínházat szervezett, színésztársulatot hozott létre, a szentetornyai, orosházi és gádorosi lakosok is mindig bizalommal fordulhattak felé, munkássága nem véletlenül kapott helyett a települési értéktárban.

1999 óta viseli Justh Zsigmond nevét a könyvtár (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

Fiatalon, mindössze 31 évesen hunyt el, számos műve már csak halála után jelent meg posztumusz kiadásban. Hatása így is jelentős volt, Szentetornyán, Gádoroson és Nagyszénáson is utca őrzi a nevét, csakúgy, mint a Kiskunfélegyháza – Szentes – Orosháza vasútvonal egyik megállóhelye. Orosházán is méltóképpen őrzik emlékét, hiszen 1999 óta Justh Zsigmond nevét viseli a városi könyvtár, ami egy fontos mérföldkőhöz, az intézmény 50-ik évfordulójához kötődött akkor.

– Február 16-án lesz 160 éve, hogy megszületett a könyvtárunk névadója. Az elmúlt évek hagyományait folytatva, 2023-ban is megrendezzük a Justh Zsigmond Szavalóversenyt. Ezt a versenyt az eddigieknek megfelelően két korosztály részére írtuk ki, az egyik a középiskolák 9-10. évfolyamos tanulói, míg a másik 11-14. évfolyamosok lesznek. A szavalóversenyre február 9-ig várjuk a középiskolások jelentkezését. Az érdeklődők megtalálhatják a részleteket, illetve az előző évek versenyein készített fotókat könyvtárunk honlapján – nyilatkozta nekünk nemrég az intézmény igazgatója, Buzai Csaba.

Pillanatkép az elmúlt évek szavalóversenyeinek egyikéből (Fotó: Justh Zsigmond Városi Könyvtár)

Nemcsak ezt a megmérettetést rendezik meg a könyvtárban a februári hónap során. Február 2-án tartják a Szép Magyar Beszéd Versenyt, ide szintén két kategóriában az általános iskolák 5-6. és 7-8. évfolyamos tanulóit várják, valamint az ezeknek a korosztályoknak megfelelő középiskolai évfolyamok diákjait.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.