- hirdetés -

Az ifjúság számára is mozgalmasan alakult a 2022-es év. Számos program valósult meg az elmúlt hónapok során, melyet idén is szeretnének folytatni. A részletekről Orosháza ifjúsági referensét, Magonyné Urbán Zsuzsannát valamint a város ifjúsági polgármesterét, Tóth Lorettát kérdeztük meg.

Magonyné Urbán Zsuzsanna, Orosháza ifjúsági referense elmondta, hogy jelenlegi munkájának legnagyobb részét az ifjúsági koncepció megírása teszi ki. Ezt a korábbi koncepció elemzésével kezdte meg, majd a következő szempontok alapján foglalja össze az új irányokat: előkészítő beszélgetések szakemberekkel és a korosztállyal, kérdőíves kutatás, közösségi beszélgetés, az Oktatási Kerekasztal tagjaival való egyeztetés és az ifjúsági parlament. Ezek voltak az új ifjúsági koncepcióhoz szükséges kutatási lépések.

– Amint megvan a koncepció (előreláthatólag február-március) és a hozzá kapcsolódó cselekvési terv, annak mentén zajlik majd a munka. Idén is segítem a GYIÖK munkáját, két hatalmas odafigyelést és munkát igénylő program látszik kirajzolódni. Ezek közül az egyik egy nyertes Erasmus+ pályázatnak köszönhetően egy nemzetközi ifjúsági csere lesz nyáron, a másik pedig a XXI. GYIÖK Jótékonysági Mikulásfutás, ami egy már hosszú évekre visszatekintő hagyománnyá vált. Ezek mellett természetesen folyamatosan jönnek a programötletek, szakmai rendezvények, találkozók – nyilatkozta az ifjúsági referens.

2022-ben immár 20. alkalommal szervezték meg a Mikulásfutást, ami a jövő évi terveik közt is szerepel (Fotó: Horváth Bence)

Hozzátette, hogy a GYIÖK-től függetlenül egyéb szakmai rendezvényeken, továbbképzéseken, információs napokon és találkozókon is igyekszik részt venni, hiszen ebben a szakmában fontos naprakésznek lenni, illetve tapasztalatcseréken részt venni. A megyei és országos együttműködések ugyanúgy az ifjúsági referens munkáját képezik, mint a helyi szervezetekkel való kapcsolattartás. Bízik benne, hogy 2023-ban is sok fiatallal kerülhetnek kapcsolatba, akikkel tudnak majd beszélgetni a városról, az ötletekről, ebből pedig megvalósuló programok is születhetnek.

– Már állandó programként tekintünk a relaxációs és autogén tréningre, valamint a tanulást segítő tréningekre, melyek tavasszal és ősszel szoktak megvalósulni a Mi-Értünk Egyesület finanszírozásában. Amennyiben lesz rá lehetőség, anyagi forrás, idén is meghirdetjük ezeket, igény van rájuk – mesélte.

A diáktanya újranyitásával (a tervek szerint május 2.) kapcsolatban a legfontosabb feladat, hogy visszaszoktassák a fiatalokat, lehetőséget adjanak a találkozásokra, programok megvalósítására kisebb-nagyobb közösségeknek. Az egyik újdonságot az Amit csak akarsz – Orosházán pályázat keretein belül megvalósult Zenéljünk együtt Orosháza című programban vásárolt hangszerek jelentik majd, ezeket bárki használhatja zenei tehetsége fejlesztése érdekében.

– Ahogyan eddig, ebben az évben is törekszem arra, hogy minél több lehetősége legyen a középiskolásoknak az iskolai közösségi szolgálat teljesítésére. Ennek érdekében a közösségi oldalakon hirdetem az aktuális feladatokat, legyenek azok a diáktanyával vagy más szervezetekkel kapcsolatosak. Itt mindig felhívom a figyelmet arra, hogy a fiatalok is megkereshetnek engem „50 órás” ötleteikkel, vagyis, ha van olyan feladat, amit szeretnének elvégezni (például látják, hogy van egy szemetes városrész, amit szívesen kitakarítanának vagy megvalósítanának egy kisebb programot), igyekszem biztosítani a kereteket – tette hozzá Magonyné Urbán Zsuzsanna.

Fontos esemény volt tavaly év végén az ifjúsági parlament (Fotó: Horváth Bence)

Orosháza ifjúsági polgármester, Tóth Loretta elmondta, hogy jelenleg még nem lehet tudni, mekkora összeggel gazdálkodhatnak 2023-ban, ez majd akkor derül ki, ha elkészül a város önkormányzatának a költségvetése.
– Emiatt sem rendelkezünk még konkrét programtervvel, de továbbra is igyekszünk mindig a felmerülő ötletekre, igényekre reagálni. Segítség most a tervezésben az a programötlet lista, mely a decemberi ifjúsági parlamentben született – árulta el.

Több olyan tevékenység is van, melyet szeretnének megvalósítani 2023-ban, ezek közé tartozik a GYIÖK, népszerűsítése, tagtoborzás, az iskolai DÖK-ökkel való kapcsolat erősítése, városi tanévzáró rendezvény, a diáktanya épületének és udvarának rendbetétele, a Városi Ifjúsági Bál, a XXI. Mikulásfutás, valamint részvétel az Orosházi Oktatási Kerekasztal ülésein, a városi ünnepségekhez kapcsolódó koszorúzásokon, megyei, régiós, országos ifjúságszakmai rendezvényeken, találkozókon.

2022-ben többek között az Amit csak akarsz pályázatot, a Városalapítási Focikupát, a Gólyaavatót vagy az Ifjúsági Parlament ülését is megrendezték, valamint részt vettek az Orosházi Oktatási Kerekasztal ülésein és az ifjúsági koncepció előkészítésében, de a sor még hosszasan folytatható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.