- hirdetés -

Egész napos programsorozat helyszínét nyújtotta március 26-án a Petőfi Művelődési Központ. A Városi Civil Alap támogatásával megvalósult rendezvény a helyi fiatalok több korcsoportjának nyújtott kikapcsolódást, többek közt várostörténeti előadás, az igényeiket felmérő kerekasztal beszélgetés, kiállítók és gyermekprogramok is színesítették a napot.

Hasznos információkhoz, új tudásanyaghoz juthattak a város történelméről, értékeiről azok az általános iskolások, akik a délelőtti előadást választották. A Nagy Gyula Területi Múzeum munkatársa, Szemenyei Béla történész nyújtott átfogó képet és érdekességeket Orosházáról, de a helyi értéktár számos elemét – pl. Orosháza-Gyopárosfürdő, Orosháza üvegipara, orosházi méhészet, Orosházi Pipitér kézműves sajt, orosházi banán és lakodalmas kulcsos kalács, orosházi szálánvarrott szőrhímzés, orosházi búzacsíramálé – is megismerhették a fiatalok egy kiállítás keretében. 

A kora délutáni kerekasztal beszélgetésen – melyben partner volt az Orosházi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) – a fiatalok igényei kerültek napirendre. Tóth Loretta, Orosháza ifjúsági polgármestere elmondta, hogy a Kossuth szakképző iskola tanulóival többek között arról beszélgettek, milyen programokat, kezdeményezéseket szeretnének Orosházán, de jutalmat is kaphattak egy-egy totó sikeres kitöltésével. Mint mondta, szeretnének új tagokat toborozni és minél több diákkal megismertetni a GYIÖK munkáját. A diákönkormányzat be is mutatkozott azon a kiállításon, ahol megismerhettek a fiatalok olyan orosházi közösségeket, melyek a későbbiek során számukra is lehetőséget nyújthatnak a civil szférában történő közreműködésre, akár az önkéntességre. Kiemelt figyelmet fordítottak a prevencióra, elsősorban tájékoztató keretében. A Táncsics gimnázium diákjai közül többen is érdeklődve vették szemügyre a Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezete, a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület, az Orosházi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat, a Kodolányi János Egyetem, az Orosházi Mazsorett- és Táncsport Egyesület, valamint az Orosházi Foltvarró Egyesület standjait. 

A késő délután immár a legkisebbeknek szólt: a húsvéti ünnepekre készülve szebbnél-szebb alkotásokat láthattunk a kézműves foglalkozáson, míg a zenei csemegét a Manó Swing nyújtotta, a zenekar tagjai által a hangszerek világába is betekintést kaphattak a gyermekek. 

Az egész napos, a fiatalok több korcsoportját megszólító közösségi élmény a Városi Civil Alap támogatásával valósult meg Orosházán. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.