- hirdetés -

A tavaly nyári emelés után, ismét növekedett a nyelvvizsga ára. Valahol már több mint tízezer forinttal drágult egy középszintű komplex bizonyítvány megszerzése. A Táncsics Mihály Gimnáziumban többen már megszerezték ezt, azonban sokan állnak még a megmérettetés előtt.

A magas energiaárak a nyelvoktatást is elérték. A nyelvvizsgaközpontok kénytelenek voltak megemelni a nyelvvizsgadíjakat. Nem csak a komplex, de a külön-külön letett írásbeli és szóbeli vizsgák árai is emelkedtek – írta az eduline.hu. Az ELTE Origo Nyelvi Centrum például a tavaly júliusi 35.000 forinthoz képest már 45.000 forintot kérnek a teljes vizsgáért, de külön-külön is 3.000 forinttal növekedett a vizsga díja.

A Táncsics Mihály Gimnázium tanulóinak nagy része a Language Cert Nyelvvizsgaközpontnál szerzi meg a bizonyítványát. Ott, a tavaly őszi 44.900 forintról 47.900 forintra emelték az árakat, a részvizsgák pedig 25.900 forint helyett 34.900 forintba kerülnek. A Táncsics 12/8 osztály diákjai közül volt, akit váratlanul ért a drágulás.

– Meglepett ez a hír. Tudtam, hogy tavaly nőtt az ára, de a mostaniról még nem hallottam – mondta Fekete Csenge – Angolból szeretnék majd középfokú nyelvvizsgát, a felsőfokú tanulmányok miatt, ezért az angol órák mellett egyedül is igyekszem készülni a vizsgára – tette hozzá.

Csenge osztálytársa, Katona Jázmin arról számolt be, hogy ő nemrég jelentkezett vizsgázni, így tudta, hogy ismét emelkedtek az árak. Ahogy fogalmazott, azért így is kissé lesokkolta a változás. Egy másik tanuló, Elek Boglárka már megszerezte a nyelvvizsga egy részét. Elmondta, amikor ő jelentkezett még 30.000 forintba került egy komplex vizsga, mostanra pedig csak az írásbeli részért kérnek el ennyit.

– Én már leérettségiztem, de külön tanárhoz is járok. Most pénteken megyek majd írásbelizni, így nekem sem volt meglepő az áremelkedés, valamint tudtam, hogy elsőre sikerül, akkor visszaigényelhetem az árát. Épp ezért nem is igazán izgulok, valamint kellően felkészítettek minket erre – mondta Pukánszki Barna – Tehát ez nem tántorít el minket, mert a nyelvtudás minden területen jól jöhet, a szüleink pedig támogatnak minket – egészítette ki társa gondolatait Katona Jázmin.

Árusné Erős Krisztina az iskola igazgatónője elmondta, mivel a Táncsics gimnázium DSD iskola, így német nyelvből közép és felső fokon is ingyen vizsgázhatnak a diákok, mely lehetőséggel idén 26 diák élt. Többüknek már angolból van nyelvvizsgája, vagy készülnek rá, aminek árát visszaigényelhetik, így sokan két nyelvvizsgát szereznek, többen felsőfokút, tulajdonképpen ingyen.

A diákok reménykednek benne, hogy elsőre sikerül a nyelvvizsga, így a Magyar Államkincstártól visszaigényelhetik a vizsgadíjat. Ehhez elég egy kérvényt kitölteni és elküldeni, de akár online is intézhetik a tanulók.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.