- hirdetés -

Orosháza és térsége országgyűlési képviselője, Erdős Norbert optimistán tekint a következő év elé annak ellenére, hogy véleménye szerint 2022 rendkívüli, korábban soha nem tapasztalt kihívások elé állította nemcsak hazánkat, hanem jószerivel a Föld valamennyi országát. – Lehetőségünk sem volt elfeledni a koronavírus járvány okozta megpróbáltatásokat, az Ukrajnában kirobbant fegyveres konfliktus, valamint a háborút csak kiszélesítő és elnyújtó szankciós intézkedések máris újabb válságot zúdítottak ránk – fogalmazott évértékelőjében a márciusban a térség képviseletére választott politikus.

– Érthető módon sokan aggodalommal figyelik a történéseket, hiszen az eddigi világ eltűnni látszik, a jövőt pedig bizonytalanság övezi. Dél-Békés országgyűlési képviselőjeként ennek ellenére is optimista vagyok, mert azt látom, hogy az emberek józan esze és a szíve továbbra is a helyén van; jó dolog azzal a felhatalmazással dolgozni, amit a tavaszi választások biztosítanak számunkra, miszerint minden korábbinál nagyobb bizalmat szavaztak nekünk. A választók április 3-án nem csupán a Fidesz-KDNP jelöltjeire adták le szavazataikat, hanem azon véleményüknek is hangot adtak, hogy Magyarország a béke és az élet pártján áll – indokolta optimizmusát Erdős Norbert.

A képviselő szerint a szavakat tettek követték: Magyarország történelme legnagyobb humanitárius akcióját hajtotta végre, amelynek keretében – a hatóságok mellett számos civil szervezet és önkéntes bevonásával – hazánk másfél millió menekültet fogadott be Ukrajnából, és biztosította számukra a szükséges ellátásokat.

– A már említett választói felhatalmazás továbbra is arra sarkall bennünket, hogy mindent megtegyünk a magyar családok, vállalkozások és nyugdíjasok megóvása érdekében. Az egész Európát sújtó energiaválság és infláció mellett megvédtük a családok rezsitámogatását, illetve többszöri, visszamenőlegesen is érvényesített emeléssel megőriztük a nyugellátások értékét – zárta az országos kihívások összefoglalóját a politikus.

Áttérve az általa képviselt térség idei eredményeire, Erdős Norbert úgy fogalmazott: összességében Dél-Békésben is sikeres évet zárnak településeink. Visszautalt arra, hogy tavasszal több mint 6,1 milliárd forint értékben jelentettek be nyertes pályázatokat a körzet településein.

– Az elszabadult árak miatt ugyan voltak projektjeink, amelyekhez többletforrásra volt szükségünk a teljes befejezéshez, de az együttgondolkodás és összefogás a térség polgármestereivel mindig meghozta a sikert – összegezte a térség eredményességét Erdős Norbert.

Orosházán több nagyobb projekt nyert támogatást és indulhatott el ebben az évben. Közöttük a Hajnal Óvoda bővítése és fejlesztése összességében 388,5 millió forintból. Új kerékpárutak építésére és a meglévők felújítására 565 millió forintot nyert az önkormányzat, míg Gyopárosfürdő turisztikai fejlesztése 822 millió forintból valósulhat meg. A csapadékvíz-elvezető rendszert 480 millió forintból, a komposztálót pedig 356 millió forintból fejlesztik. Az egészségügyi ellátás területén a járóbeteg szakellátót 295 millió forintból, a nővérszállót pedig 340 millió forintból modernizálják és bővítik. Mindemellett befejeződött a járási hivatal foglalkoztatási osztályának energetikai korszerűsítése 47 millió forintos támogatással, és megkezdődött a részben orosházi illetőségű FirstFarms Hungary Kft. fejlesztése 8 milliárd forintból, amelyhez 2,5 milliárdos állami támogatást nyert a cég.

Kitekintve a térség településeire szintén nagyléptékű fejlesztések valósultak meg a választókerületben. Gádoroson belterületi utak épültek meg 60 millió forint értékben, az óvoda, a könyvtár és a polgármesteri hivatal modernizálására pedig 145 millió forintot fordítottak. Kicsit távolabbra nézve Mezőkovácsházán befejezték az inkubátorházat 100 millió forintból, ahol már meg is kezdte a működését egy gyufagyár. A járásszékhelyen továbbá egy több közszolgáltatásnak helyet biztosító önkormányzati épületet újítanak fel 87 millió forintos támogatással, a művelődési ház energetikai korszerűsítést kap 114 millióból, és iparterületre vezető utat építenek 150 millióból. Az idei év legjelentősebb közútfejlesztése Kevermeshez kapcsolódik, a faluközpontban lévő csomópontba torkolló közutakat ugyanis minden irányba felújítják, illetve egyes szakaszokon már be is fejezték a munkálatokat. A beruház összértéke eléri a 4 milliárd forintot. A községben szálláshelyfejlesztés zajlik 225 millió forintból és elkészült az óvoda felújítása 350 milliós támogatással. A szomszédos Dombegyházon most jelentették be az új minibölcsőde fejlesztéséhez szükséges többletforrás sikerét, így 175,6 millió forintból valósulhat meg a beruházás. Medgyesegyházán már meg is kezdődött a bölcsőde fejlesztése, itt 155 milliós támogatás áll rendelkezésre.

A települések élhetőségét elősegítő projektek sora itt nem fejeződik be. Szerte a választókerületben művelődési házakat és más közösségi tereket, játszótereket, parkokat modernizálnak – több helyen a hozzájuk tartozó zöldfelületi közművekkel együtt – több mint 3 milliárd forint értékben. Az elnyert energetikai korszerűsítések összértéke meghaladja az 1,3 milliárd forintot, míg az újonnan induló óvoda- és bölcsődefejlesztések 630 millió forint támogatással valósulnak meg.

– A fejlesztések mindegyike azt mutatja, hogy az összefogásnak még a legnehezebb időkben is megvan az eredménye. Közös munkánkat a jövőben is ennek jegyében folytatjuk – zárta gondolatait Erdős Norbert Orosháza és térsége országgyűlési képviselője miközben áldott, békés karácsonyi ünnepet, valamint sikerekben gazdag, boldog új évet kívánt a térségben olvasóinak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.